Druhá vlna koronaviru: Jak vznikne a můžeme ji nějak zastavit?

Covid-19, koronavirus SARS-CoV-2, ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

4. června 2020 15:28

Počet lidí, kteří se nakazili novým typem koronaviru, bude pravděpodobně podstatně vyšší, než kolik se aktuálně uvádí. Studie, které se zaměřily na takzvané bezpříznakové pacienty, totiž zjistily, že infikovaných jedinců s nemocí covid-19 nevykazujících symptomy jsou až desítky procent. A navzdory tomu, že se nemoc v jistých částech světa mírní, tito lidé by ji mohli přenášet dál, až do takzvané druhé vlny.

Televize NBC upozornila na dvě studie, které se zabývaly počtem asymptomatických jedinců v populaci. První z nich, publikovaná v lékařském časopise JAMA, uvádí, že 42 procent infikovaných lidí v čínském Wu-chan nemělo žádné příznaky onemocnění covid-19.

Druhá studie se zaměřila na osoby na výletní lodi, která plula z Uruguaye. Výsledky testů zveřejněné v britském odborném periodiku Thorax ukazují, že až 81 procent nakažených z výletní lodi nemělo žádné příznaky.

Studie ale přinesly i další zjištění. Vědci v Číně přišli na to, že asymptomatičtí jedinci nemusí šířit virus tak dlouho, jako lidé s příznaky. Rozdíl je poměrně propastný i v případě doby, po jakou jsou nakaženi.

Pacienti bez příznaků se viru zbavili asi po osmi dnech, naopak lidé s příznaky trpěli novým typem koronaviru 19 dní. Asymptomatičtí pacienti jsou tedy sice menší, ale stále vážnou hrozbou, navzdory tomu, že v některých zemích se nákaza mírní. Vědci se ale zároveň obávají druhé vlny, která by mohla přijít ve chvíli, kdy se bude nemoc skrytě nadále šířit mezi lidmi. Například právě skrze asymptomatické pacienty.

"Je velmi důležité si to uvědomit, protože virus můžete šířit právě tehdy, když se ho vaše tělo zbavuje," řekl Aditya Shah, odborník na infekční choroby z Mayo Clinic v Rochesteru v americkém státě Minnesota.

Podle vědců by si lidé měli uvědomit, že ochrana obličeje je nutná zejména i kvůli těmto jedincům, kteří sami neví, že jsou nakažení. "Mnoho lidí stále nepochopilo, že asymptomatičtí lidé mohou být naprosto běžní. Přemýšlejí, proč je nutné nosit masku, když se cítí dobře, nebo proč musí dodržovat sociální distanc," varuje William Schaffner, odborník na infekční choroby z Vanderbilt University Medical Center v Nashvillu.

Dodal, že i obyčejné vydechování může šířit virové částice. Nejen kašel nebo fyzický kontakt, před nímž odborníci varují nejčastěji.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)