Druhá vlna koronaviru: Co bude obnášet příprava na ni?

Češi se nechávají testovat na covid-19

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

22. května 2020 13:24

Premiér Andrej Babiš zkritizoval nízkou angažovanost ministerstva zdravotnictví v projektu chytré karantény, která má pomáhat ve vyhledávání kontaktů nakažených koronavirem nového typu a ohnisek nemoci. Prozradil také, co obnáší přípravy na druhou vlnu koronaviru.

Babiš podotkl, že nechce specifikovat, kdo přesně se projektu dostatečně nevěnuje. Resort zdravotnictví se podle něj nicméně "tváří, jako by se jich to netýkalo". Chytrou karanténu hodnotí premiér jako dobrý projekt, který s sebou ale nese velkou šíři různých aspektů a je třeba na něm ještě pracovat.

V druhé fázi se dosavadní dohledávání kontaktů pomocí telefonů a bankovních karet má propojit s aplikací eRoušky. Projekt má především propojit informační systémy laboratoří a hygienických stanic a umožnit lepší řízení testování a rychlejší izolaci kontaktů nakažených v karanténě.

Příprava na případnou druhou vlnu epidemie podle Babiše zahrnuje také práci na budování kapacity lůžek a jednání o výrobě českých ventilátorů.

Základem boje s epidemií bylo i před spuštěním chytré karantény podle Hlavní hygieničky ČR Jarmily Rážové epidemiologické šetření, tedy rozhovor pracovníka hygieny s nakaženým k odhalení místa, kde se nakazil a jeho kontaktů. Jeho součástí může být nyní i vzpomínková mapa vytvořená po souhlasu z dat mobilního telefonu.

Na rozdíl od sdílení dat z mobilů je rozhovor s hygienikem ze zákona povinný, lidé musí říct, s kým se setkali. Cílem projektu chytré karantény je do tří dnů odhalit možné rizikové kontakty každého nakaženého, ty poslat do karantény a za několik dní, kdy bude možné virus testem odhalit, je otestovat.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Andrej Babiš