Lékaři varují: Roušky mohou vyvolat zdravotní problémy! Takhle se jim vyvarujete!

Lidé v rouškách, ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

9. května 2020 21:08

Roušky mohou nositele ochránit před nákazou novým typem koronaviru, samy o sobě ale také mohou způsobit nepříjemné problémy. Při častém nošení totiž hrozí nepříjemná kožní infekce. Jak se jí vyhnout?

Profesor Lars Schaad, viceprezident Institutu Roberta Kocha, pro německý Bild uvedl: "Čím více lidí bude nosit roušky, tím lépe." Dodal ale, že nošení roušky nenahrazuje ostatní pravidla, jako jsou udržování vzdálenosti a pravidelné mytí rukou.

Je třeba se ale věnovat i dezinfekci roušky a péči o ni. Nedostatečná čistota totiž může způsobit velké problémy na tváři, varuje dermatovenerologička Michaela Dubčekova.

"Látkové roušky navlhnou a neodvádějí vlhkost. Hlavně děti mají infekční projevy kolem úst a nosu," uvedla pro Nový čas lékařka. Jak dodala, kožní problémy hrozí i dospělým, hlavně pokud roušky nosí dlouho a nemění si je.

Roušku je také třeba jednou za čas vyvařit. Respirátor lze dokonce dezinfikovat v troubě při vyšší teplotě. Látkové rouška se dá vyprat minimálně při 70 stupních. Prášek na praní ani aviváž nejsou potřeba. 

Nejdůležitější je ale myslet na to, že rouška chrání nositele pouze dokud nenavlhne, což zpravidla trvá asi 2 hodiny. Poté se stane živnou půdou pro viry a bakterie.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Zdravotnické roušky