Dívka se v Česku nakazila koronavirem z jogurtu! Prymula prozradil, jak zacházet s nákupem!

Opatření obchodních domů proti Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

8. května 2020 15:43

Čtrnáctiletá dívka ze Zlínského kraje se nakazila koronavirem v obchodě, když si šla koupit jogurt. Měla přitom rukavice a dodržovala i další hygienická opatření!

Není jasné, jak přesně se dívka nakazila, se neví, do obchodu ale šla jenom pro jogurt. "Nic jiného neudělala, a přesto došlo k výskytu této nákazy," řekl podle Blesku epidemiolog Roman Prymula.

Vir byl pravděpodobně na zboží, nemoc se totiž rozšířila i mezi zaměstnance, zákazníky i rodinné příslušníky zaměstnanců. Poté, co se nakazilo 42 lidí, musela prodejna zavřít.

"Je to naštěstí poměrně výjimečná věc. Jenom jsem tím chtěl ukázat, že i to se stát může," dodal Prymula. "Když si ho donesu domů, tak bych ho nechal den, dva v ledničce a ono se mu nic nestane a pak už tam nic na povrchu nemůže být," uvedl dále.

Je také možnost celý nákup utřít nebo se nedotýkat stěn a dalších věcí, aby je člověk nekontaminoval. "Nebo je dám do té ledničky a pak na cokoliv sáhnu, to bych měl potom prostě dezinfikovat, když to chci konzumovat v nějakém rychlejším režimu," doplnil.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Česká republika Roman Prymula