Koronavirus se u důchodců projevuje úplně jinak! Vědci našli nové příznaky!

Ilustrační fotografie

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

5. května 2020 13:11

Koronavirus SARS-CoV-2 je pro vědce stále záhadou. Dnes a denně odhalují nové příznaky, kterými se nemoc covid-19 může projevit. Překvapivě některé se týkají pouze dětí, jiné zase výhradně seniorů.

Už měsíce je známo, že k hlavním příznakům tohoto onemocnění patří zvýšená teplota, kašel, dušnost, bolest hlavy a únava a bolest hlavy. Ne však každý s těmito příznaky je nakažen koronavirem a nemocí covid-19.

Existují ale i příznaky, které by si mnoho z nás s koronavirem automaticky nespojilo. U nakažených se mohou objevit problémy s trávením, jako například průjem či bolesti břicha. Koronavirus může podle lékařů způsobit i tzv. konjunktivitidu, tedy zánět spojivek.

Britská asociace otorinolaryngologů, která zastupuje ušní, oční a krční lékaře, pro změnu doporučila těm, kteří ztratí chuť nebo čich, aby se okamžitě izolovali. I to je jeden z příznaků nákazy.

Výzkumníci ze Španělska pro změnu věří, že objevili další zvláštní příznak nemoci covid-19 - kožní léze na nohou. Lékaři pozorovali kožní léze, které přirovnali k projevu planých neštovic, především u dětí a teenagerů, ale také u některých dospělých, a to nejen ve Španělsku, ale také ve Francii a Itálii.

U nakažených dětí se ale vyskytují mírnější příznaky, než u dospělých. Čínská studie ukázala, že příznaky jako horečky, kašel, bolesti v krku, rýmu, bolesti těla a kýchání, vykazuje jen mírně nadpoloviční většina dětí.

Přibližně třetina pak projevovala známky pneumonie, s vyšší horečkou, kašlem a sípáním, ale bez dušnosti a dýchacích obtíží, které byly pozorovány u vážnějších případů dospělých a starších lidí.

Naopak u seniorů se mohou objevit příznaky, které se dětí netýkají. Upozornil na to lékař Sylvain Nguyen ze švýcarské University of Lausanne Hospital, který posbíral data z nemocnic a pečovatelských ústavů po celém Švýcarsku, Francii a Itálii.

Podle serveru The Sun jde například o letargii, závratě nebo ztrátu chuti k jídlu. Objevit se může i zvracení, padání na zem, změna krevního tlaku nebo mdloby, varují lékaři.

Podle lékaře Sama Torbatiho mohou mít starší pacienti i příznaky v podobě traumatu a hrozí, že se zhroutí. Lékař také viděl pacienty, kteří byli dezorientovaní. Tyto změny jsou způsobeny účinkem viru na centrální nervový systém.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) důchodci Lidé