Muži, pozor! Nová studie varuje, riziko úmrtí na covid-19 je mnohem vyšší než u žen!

Lidé v rouškách, ilustrační foto

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

3. května 2020 19:45

Vědci po celém světě dál studují nový koronavirus. Velké odhalení učinili lékaři v Číně, kteří se začali zabývat rozdílným průběhem nemoci covid-19 u mužů a žen. Co zjistili ze získaných dat o pacientech?

Nová studie vědců z Číny, o které informuje AFP, naznačuje, že u mužů nakažených novým koronavirem SARS-CoV-2 je až dvaapůlkrát vyšší riziko úmrtí než u žen. Zvláštního trendu si lékaři všimli z jedné pekingské nemocnice všimli už počátkem ledna.

„Přišlo nám, že na covid-19 umírá více mužů než žen. To vyvolalo otázku, zda jsou muži náchylnější k tomu, aby se nakazili či viru podlehli. Zjistili jsme, že nikdo jiný do té chvíle podobnou studii neudělal, a tak jsme začali sbírat informace,“ uvedl jeden z autorů studie.

Doktorský tým analyzoval data z několika databází pacientů a hledal odpověď na dotaz, jestli je nějaký rozdíl mezi reakcí mužů a žen na virus. Kromě 43 pacientů, které sami léčili, se dostali k datům o další tisícovce nakažených osob.

Pro srovnání s předchozí epidemií nemoci SARS pracovali i s daty z roku 2003, je totiž známo, že viry způsobující obě tyto nemoci jsou si velice podobné. Oba se např. pojí na protein zvaný ACE2. Studie ukázala, že starší či jinak zdravotně indisponovaní lidé mají vážnější průběh nemoci a více jim hrozí riziko úmrtí.

V otázce pohlaví zjistili čínští experti následující. Pravděpodobnost nakažení se je u mužů i žen stejná. U mužů je však častěji těžký průběh onemocnění covid-19, s čímž roste také riziko úmrtí. Srovnávací analýza ukázala, že podobně tomu bylo u nemoci SARS.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Lidé