Kdy covid-19 konečně zmizí? Vědci mají nepříjemnou zprávu

Lidé v rouškách, ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

27. dubna 2020 14:11 | Aktualizováno: 27. dubna 2020 16:29

Jednorázová opatření, která přijala vlády mnoha zemí světa, mohou šíření koronaviru omezit, ale nezastaví jej. Podle vědců je třeba, aby některé restrikce trvaly do roku 2022. Pokud ale nebude vyvinuta vakcína, koronavirus SARS-CoV-2 se může vracet ve vlnách do roku 2024.

Vyplývá to ze studie vědců zveřejněné v časopise Science. Experti na infekční choroby z Harvardské univerzity modelovali, jak se může onemocnění covid-19 chovat po současném vrcholu pandemie.

Zjistili, že pokud nebude vyvinuta vakcína nebo léky, nemoc se může vracet opakovaně do roku 2024. Vědci proto doporučují, aby příslušné orgány zavedly opatření minimálně do roku 2022.

Vědci také zjišťují, že šíření koronaviru pravděpodobně nezastaví ani příchod léta. "Jednorázová opatření týkající se sociálního odstupu pravděpodobně nepostačují na stabilizaci počtu případů nákazy virem," uvedl Stephen Kissler, hlavní autor studie.

Podle něj by dodržování odstupu mezi lidmi, tedy takzvaný sociální distanc, mohlo být klíčem ke snížení počtu infikovaných osob. Sociální distanc je prevence, opatření zaměřené na zastavení hromadění lidí na jednom místě, které by umožnilo šíření infekce napříč populací. A jako takový může trvat i několik let.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)