Koronavirus v ČR: Jak to, že pandemie u nás probíhá jinak než ve světě?

Češi se nechávají testovat na covid-19

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

27. dubna 2020 11:59 | Aktualizováno: 27. dubna 2020 16:56

V zemích jako je Itálie nebo Belgie čísla nakažených i zemřelých narůstaly děsivou rychlostí, v Česku ale stoupaly jen pomalu. A nakažených máme tolik, jako mnohé další země mrtvých. Čím to je způsobeno?

Imunolog Václav Větvička vidí tvrdí, že to není jen opatřeními, které vláda přijala. "Jeden z problémů je, že v každé zemi byla asi nákaza jinak silná. Záleží na tom, kteří lidé ji donesli – jestli to byli ti starší, nebo ti zdravější," upozornil.

Dodal, že mezi zeměmi jsou velké odlišnosti. "Ne každá země dostala stejnou dávku viru. Taky proto vidíme obrovské rozdíly mezi Českem a Itálií, která to tedy dostala naplno," řekl Českému rozhlasu.

Ve skutečnosti se ale zatím neví, kolik lidí v Česku je vlastně nakaženo. Mnoho z nich totiž vůbec nemusí vykazovat příznaky.

"Nutně potřebujeme vědět, jaká je skutečná promořenost, použiji to téměř neslušné slovo. Tedy kolik lidí ten virus v sobě skutečně má, jinak se to nezjistí. Podle některých předpokladů se hovoří od 10 do 80 % těch, co ho měli nebo mají, a nic jim nebylo," vysvětluje.

Podle imunologa, který působí v americké University of Louisville, ale není možná vrátit se do stavu před pandemií. "Kdybychom otevřeli totálně a najednou, tak se nějaké další velké vlny dočkáme. Když to bude otevírání rozumné, tak se domnívám, že se to podaří držet na uzdě," tvrdí.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Česká republika