Koronavirus: Vědce matou PODIVNÉ PŘÍZNAKY nakažených! S tímhle se ještě nesetkali!

Ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

3. dubna 2020 15:28

Je známo, že se koronavirus může u lidí projevit řadou příznaků. Mezi ty nejběžnější patří vysoké teploty nebo kašel, jak se ale nyní ukázalo, objevují se i takové, které vědce a lékaře pořádně matou!

K hlavním příznakům tohoto onemocnění patří zvýšená teplota, kašel, dušnost, bolest hlavy a únava a bolest hlavy. Ne však každý s těmito příznaky je nakažen koronavirem. V takovýchto případech je nutné racionálně zvážit, zda jste mohli přijít s nákazou do kontaktu.

Na druhou stranu existují i příznaky, které by si mnoho z nás s koronavirem automaticky nespojilo. Nová studie publikovaná v Americkém gastroenterologickém žurnálu naznačuje, že u nakažených se mohou objevit problémy s trávením, jako například průjem či bolesti břicha.

Britská asociace otorinolaryngologů, která zastupuje ušní, oční a krční lékaře, pro změnu doporučila těm, kteří ztratí chuť nebo čich, aby se okamžitě izolovali. I to je jeden z příznaků nákazy, stejně jako záněty očních spojivek.

Menší část nakažených koronavirem ale nově vykazuje také neurologické potíže včetně zmatení, záchvatů či mrtvice. Lékaři například evidují případ muže, který se trhaně oháněl rukama a nohama a zdálo se, že ho postihl záchvat. Následně u něj byla potvrzena nemoc COVID-19.

Podobné případy doprovázející pandemii nemoci COVID-19 ohlásili i lékaři v Itálii a dalších zemích. U některých pacientů byly zaznamenány blouznivé stavy ještě před tím, než se u nich objevily horečky a potíže s dýcháním.

V úterý lékaři zaznamenali další nezvyklý případ nemoci COVID-19, nakaženou je zhruba padesátiletá zaměstnankyně aerolinií. Žena byla zmatená a stěžovala si na bolest hlavy. Jméno dokázala sdělit, postupně ale přestávala reagovat. Vyšetření následně odhalilo v části mozku abnormální otoky a záněty a také odumírání části buněk.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Lidé