Koronavirus: Nejpalčivější otázka, která aktuálně trápí vědce!

Ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

2. dubna 2020 10:41

Mnozí spoléhají na to, že koronavirus způsobující nemoc Covid-19 bude sezónní nemoc, která zmizí s příchodem léta. Podle vědců ale nejde o chřipku a je pravděpodobné, že ho teplo nezastaví.

Zatímco sezónní chřipka je v letních měsících spíše vzácností a její místo vzácněji přebírá takzvaná letní chřipka, pro Covid-19 stejné pravidlo platit nemusí. Tvrdí to lékaři, kteří se snaží zjistit, jak se virus šíří na jižní polokouli, kde v současné době panuje léto.

Podle magazínu Health Line si zatím nejsou jisti, jestli bude koronavirus jen sezónní záležitostí, nebo s námi zůstane bez ohledu na počasí. Brazílie už hlásí několik nakažených, v Latinské Americe a v Africe se ale stále jedná o jednotlivé případy, zatímco drtivá většina ze nakažených nadále pochází z pevninské Číny. 

Viry se mohou chovat různě na různých polokoulích, a Covid-19 se objevil při nízkých teplotách. Jak bude reagovat na letní měsíce ale nikdo neví. "Teplejší počasí by mohlo hrát roli při snižování přenosu viru," domnívá se Greg Gray, epidemiolog a expert na infekční nemoci na Dukeově univerzitě v Severní Karolíně. 

"Během teplejšího počasí se lidé méně často scházejí uvnitř uzavřených budov. Budovy mají často větší cirkulaci vzduchu, a v létě se zvyšuje hodnota UV záření ze slunečního svitu, což vše může pomoci snížit přenos viru," dodal pro server.

Někteří odborníci ale tvrdí opak. Odborný asistent epidemiologie na Harvardu Mauricio Santillana upozornil, že jsme zatím neviděli důkaz, že vyšší teploty a vyšší vlhkost vzduchu povedou ke snížení přenosu koronaviru.

"To je v kontrastu s tím, co bychom očekávali u sezónní chřipky. Myslíme si, že jižní polokoule bude stejně náchylná k vypuknutí nákazy Covidem-19, jako severní polokoule," dodal Santillana.

Jeho tvrzení nahrává i fakt, že Singapur zažívá letní teploty a vlhkost vzduchu srovnatelnou s mnoha místy na jižní polokouli. Teploty kolem 30 stupňů nejsou v létě cizí ani zemím severní polokoule. Navzdory tomu se ve státě nemoc dál šíří.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Vědci