Koronavirus a pečivo: Můžete se NAKAZIT z rohlíků a chleba? Důrazné varování vědců!

Rohlíky, ilustrační fotografie

Autor: Adam Slabý, stars24.cz

23. března 2020 9:17 | Aktualizováno: 23. března 2020 12:51

Koronavirus SARS-CoV-2 se nepřenáší pouze vzduchem, ale i dotekem. Už dříve bylo dokázáno, že na předmětech ulpí až tři dny, a to se týká jak klik a nákupních košíků, tak například i pečiva. Jak se proti tomu bránit?

Zatímco na některých površích jako je měď koronavirus přežije jen pár hodin, na jiných se mu daří až tři dny. Ulpět může nejen na plastech a na kůži, ale i na zboží v obchodě, z něhož nejrizikovější je pečivo, neboť se prodává nebalené.

Podle expertů je jednoduchá rada, jak se v takovém případě bránit. Vědci se domnívají, že virus spolehlivě likviduje vysoká teplota. Podle doporučení Státního zdravotního ústavu je proto lepší ohřívat nebalené pečivo dvě minuty na 70 stupňů Celsia, už 65 stupňů Celsia virus rychle zabíjí. 

Některé obchody v Česku prodej nebaleného pečiva omezily, další nabádají zákazníky, aby nabírali pečivo právě s pomocí jednorázových rukavic. I rukavice ale mají nevýhody.

Při dlouhodobém nošení s nimi člověk osahá spoustu věcí, a hrozí, že virus ulpí i na nich. Proto je doporučeno si rukavice nasadit až v obchodě před nabráním pečiva a následně je vyhodit. Dlouhodobé nošení rukavic podle vědců spíše vytváří falešný pocit bezpečí a není o moc účinnější, než pravidelné mytí rukou.

Světová zdravotnická organizace (WHO) i další zdravotnické instituce rovněž zdůraznily, že klíčové při snaze omezit šíření nemoci COVID-19 je důkladné mytí rukou i dezinfekce často používaných ploch.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) pečivo