Koronavirus: Vědci řekli, kdy skončí pandemie a proč potrvá tak dlouho!

Ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

20. března 2020 11:44

Pandemie koronaviru může trvat až rok! Tvrdí to nejhorší scénář, se kterým počítá uniklý dokument britské vládní agentury Public Health England.

Televizi SkyNews se podařilo získat dokument britské vládní zdravotnické agentury Public Health England (PHE), který naznačuje nejhorší možné scénář, jenž by mohl v Británii nastat.

Podle něj by si koronavirus mohl vyžádat v příštím roce hospitalizaci 7,9 milionů Britů a cirkulovat by mezi lidmi mohl až do příštího jara. britský epidemiolog Chris Witty už dříve uvedl, že nakazit se může až 80 procent populace, z nichž by podle PHE mohlo 15 procent případů být natolik vážných, že by vyžadovaly léčbu v nemocnici.

"PHE použila čísla nejhorších scénářů, aby znovu zdůraznila důležitost toho, aby lidé s příznaky zůstali doma, a to včetně zdravotnických pracovníků, aby došlo k omezení šíření viru," uvedla zástupkyně ředitele epidemiologické sekce PHE Susan Hopkins.

Problém je zejména v tom, že lidé infikovaní nemocí COVID-19, kterou způsobuje nový koronavirus, jsou nejvíce nakažliví předtím, než se u nich objeví příznaky a v prvním týdnu nemoci, tvrdí vědecká studie provedená na devíti nemocných v Německu.

V nosech a krku pacientů vědci objevili tisíce a někdy až miliony virů. To je tisíckrát více než u nemocných nákazou SARS, řekl ředitel oddělení pro infekční nemoci a tropickou medicínu v mnichovské klinice Schwabing Clemens Wendtner.

Ale jsou tu také povzbudivé zprávy. Poté, co tělo začne produkovat protilátky, počty přítomných virů začnou klesat. To znamená že zhruba za deset dní pravděpodobně už zřejmě nemůžete nakazit jiné lidi.

Jiné studie také naznačují, že lidé s velmi mírným průběhem nemoci nebo bez příznaků tolik virů nešíří. Je tak méně pravděpodobné, že by infikovali jiné lidi jako v případě nemocných s vážnějším průběhem nákazy.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Vědci