CHŘIPKOVÁ EPIDEMIE řádí v Česku! Umírají lidé!

Nachlazení, ilustrační fotografie

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

7. února 2020 20:27

Chřipková epidemie v Česku nadále trvá. Počet nemocných s akutními respiračními infekcemi včetně chřipky za poslední týden mírně vzrostl. Nemocných je 1896 lidí na 100 000 obyvatel.

Hranici pro vyhlášení plošné epidemie překročilo Česko minulý týden. "Nejnovější údaje potvrzují, že nadále probíhá plošná chřipková epidemie na celém území ČR. Cirkuluje převážně virus chřipky typu A," uvedla dnes hlavní hygienička Eva Gottvaldová.

Kvůli chřipkové epidemii jsou zakázány návštěvy v řadě nemocnic. Provoz omezují také některé školy.

Nejvíc nemocných v poměru k počtu obyvatel je v Moravskoslezském kraji. Počet lidí trpících akutními respiračními infekcemi tam od minulého týdne stoupl o tři procenta a dosáhl 2166 případů na 100.000 obyvatel. Nejvyšší nemocnost v kraji je stále v okrese Opava.

"V Moravskoslezském kraji bylo v tomto kalendářním týdnu hlášeno pět nových případů chřipky typu A se závažným klinickým průběhem," uvedla dnes ředitelka Krajské hygienické stanice Pavla Svrčinová.

Výrazný nástup respiračních chorob v posledním týdnu zaznamenali hygienici v Jihomoravském kraji, kde začala chřipková epidemie. Oproti minulému týdnu je nemocných skoro o pětinu více. Na 100.000 obyvatel připadá 2017 nemocných.

Z toho asi 10 procent je chřipka, zbytek akutní respirační onemocnění. Situace v jednotlivých částech kraje se ale liší. "Nyní je nejvyšší nemocnost nahlášena z města Brna a z Hodonínska. Je to ale spíš lokálně," řekla ČTK Radka Boháčová z Krajské hygienické stanice Jihomoravského kraje.

O více než 17 procent vzrostla oproti minulému týdnu nemocnost v Libereckém kraji. Od začátku roku tam v souvislosti s chřipkou zemřeli tři lidé, z toho dva za poslední týden.

Témata: nemoci chřipka lékaři