Koronavirus v Česku? Experti ví, jestli se nemoc může objevit u nás!

Ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

2. února 2020 16:31

Panika kolem koronaviru neustává. Počet nakažených stoupá raketovou rychlostí a dosahuje 12 tisíc. Světová zdravotnická organizace (WHO) proto vyhlásila globální stav zdravotní nouze, ačkoliv se zatím o globální epidemii nedá hovořit ani náhodou. Mimo Čínu je totiž nakaženo jen zhruba sto lidí.

Experti v souvislosti s panikou kolem koronaviru upozorňují, že šance nakazit se jím je prakticky minimální. Mimo Čínu, kde virus propukl, je nakaženo jen zhruba sto lidí, a nákaza se nepřenáší tak lehce, jako jiné nemoci virového původu.

Navíc, všech více než 200 zemřelých pochází až na jeden případ z Číny, což odborníci přisuzují tamní úrovni zdravotnictví a věku nakažených pacientů. Ten je v průměru 75 let.

Lékaři z lékařské fakulty Harvardovy univerzity na svém webu upozornili, že lidé, kteří nebyli v úzkém a přímém kontaktu s někým, kdo má koronavirus, tedy s někým kdo se právě vrátil z Wu-chanu, jsou pravděpodobně v bezpečí. Nákaza se jich s největší pravděpodobností vůbec nedotkne.

Dodali, že ani šance na přenos viru není při přímém kontaktu stoprocentní. "I když ještě nemáme podrobnosti o tom, jak se tento virus šíří, koronaviry se obvykle šíří kapičkami obsahujícími částice, které lze rozptýlit ve vzduchu na vzdálenost tři až šest stop (90-180 cm, pozn. red.). Oproti tomu například spalničky nebo plané neštovice se šíří menšími kapičkami na mnohem větší vzdálenosti," uvedli lékaři.

Podle nich je pravděpodobné, že virus může šířit kašel nebo kýchání nakažené osoby. Je proto třeba, aby si lidé pravidelně myli ruce, zakrývali si pusu při kašli a kýchání a nepanikařili. 

"Vzhledem k současnému šíření tohoto viru a tempu mezinárodního cestování bude počet případů a úmrtí pravděpodobně nadále stoupat. Neměli bychom ale panikařit, i když máme co do činění s vážným a novým patogenem. Jsme poučeni z jiných závažných incidentů, jako jsou epidemie virů SARS a MERS," tvrdí lékaři.

V České republice se objevilo několik podezření na koronavirus, ale zatím se žádné nepotvrdilo. Ministerstvo zdravotnictví připouští, že nelze vyloučit, že by se virus dostal také do České republiky. Obě předchozí epidemie koronavirů, MERS ani SARS, se ale Česko vyhnuly. 

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) češi nemoc lékaři