Experti prozradili, jak mluvit s lidmi, kteří covid neberou vážně!

Ilustrační fotografie

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

9. října 2020 9:58

Světová zdravotnická organizace (WHO), Národní zdravotní služba (NHS) ve Velké Británii, a americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) tvrdí, že existuje účinný způsob, jak zpomalit šíření covid-19 tím, že se vyhneme úzkému kontaktu s ostatními lidmi. Co ale dělat s lidmi, kteří si odmítají připustit závažnost problému?

Leslie Martin, psycholog na La Sierra University v Kalifornii a spoluautor Oxfordské příručky o chování a dodržování léčby, říká, že dodržování doporučení ohledně sdružování je těžké.

"Lidé obecně reagují na dodržení pokynů v případě, že mají viditelné důkazy, ale protože je dlouhá inkubační doba a lidé ve většině případů nejeví žádné příznaky, není důvod, aby si lidé mysleli, že je potřeba se izolovat," uvedl.

Podle Martina se může lidem hrozba jevit jen jako hypotetická, protože neexistuje hmatatelný důkaz, že lidé onemocnění covid-19 prodělali.

"Něco takového jsme ještě nezažili, ale už jsme zažili věci, které se tomu podobají," říká pro BBC Robert West, profesor behaviorální vědy na University College London. "Lidé, když čelíme nové situaci, vždy hledají podobnosti,“ dodal.

V Evropě je první možností srovnání u starší generace, která zažila válku. "Všimněte si, že někteří lidé mluví o „bleskové válce (Blitzkrieg)," říká West.

"Nejenže tam bylo riziko, že budou zabiti v krátkodobém horizontu, ale že jejich dům bude bombardován nebo hrozilo riziko invaze," dodal s tím, že Evropané jsou právě z tohoto důvodu obezřetnější v dodržování ochranných opatření, než například v Austrálii nebo Americe.

Jak mluvit s lidmi, kteří neberou pokyny vážně

Za prvé je podle Westa důležité poslouchat rady od odborníků, kteří své tvrzení mají podložené důkazy. "Je mnohem pravděpodobnější, že budeme brát vážně radu od lidí, o kterých si myslíme, že vědí, o čem mluví," říká West.

Za druhé je třeba udělat z izolace něco pozitivního. "Protože žádáme lidi, aby byli izolováni a pro většinu lidí to není nic pozitivního, možná je třeba poukázat na něco, co by jinak nedělali, aby si například přečetli knihu, kterou dlouho odkládali," doporučil Martin.

Za třetí je potřeba z toho udělat osobní věc a vyzývat k dodržování ochranných opatření především své blízké. "Čím více dokážeme tyto pokyny přizpůsobit jednotlivci, tím lepší to bude. Přemýšlejte o svém vnukovi nebo o rodiči. Přemýšlejte o dalších lidech a zeptejte se: „Chci podstoupit riziko, které by jim mohlo ublížit? Čím je zpráva osobnější, tím lze předpokládat, že zpráva bude mít širší rozsah," podotkl Martin.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Lidé