Išelské dortíčky, na které jsme vám přinesli recept před několika dny, patří mezi oblíbené české vánoční cukroví. Pokud ale toužíte po změně, vyzkoušejte i některý z našich dalších receptů.
Vánoční skořicové dortíčky se smetanovým krémem
Ingredience:
Pro těsto:
2 šálky hladké mouky
1 čajová lžička jedlé sody
1/2 čajové lžičky soli
1 čajová lžička skořice
1/2 čajové lžičky muškátového oříšku
1/2 šálku másla, změklého
1 šálek cukru
2 velká vejce
1 čajová lžička vanilkového extraktu
1 šálek podmáslí
Pro krém:
1 šálek smetany na šlehání
1/4 šálku cukru
1 čajová lžička vanilkového extraktu
Postup:
Předehřejte troubu na 180 °C. Připravte formy na muffiny a vyložte je papírovými košíčky. V míse smíchejte mouku, jedlou sodu, sůl, skořici a muškátový oříšek. V jiné míse ušlehejte máslo s cukrem dohladka. Přidejte vejce a vanilkový extrakt. Postupně přidávejte suché ingredience a podmáslí. Plňte formy na muffiny těstem a pečte 15-20 minut nebo dokud nevykuchají suchý špejle.
Ve velké misce šlehejte smetanu s cukrem a vanilkovým extraktem do tuha. Po vychladnutí dortíčků je ozdobte smetanovým krémem.
Čokoládové vánoční dortíčky se zázvorem
Ingredience:
Pro těsto:
1 a 1/2 šálku hladké mouky
1/2 šálku kakaa
1 a 1/2 čajové lžičky jedlé sody
1/2 čajové lžičky soli
1/2 čajové lžičky mletého zázvoru
1/2 šálku másla, změklého
1 šálek cukru
2 velká vejce
1 čajová lžička vanilkového extraktu
1 šálek horké vody
Pro polevu:
100 g hořké čokolády
1/2 šálku smetany
Postup:
Předehřejte troubu na 180 °C. Připravte formy na muffiny a vyložte je papírovými košíčky. V míse smíchejte mouku, kakao, jedlou sodu, sůl a zázvor. V jiné míse ušlehejte máslo s cukrem dohladka. Přidejte vejce a vanilkový extrakt. Postupně přidávejte suché ingredience a nakonec horkou vodu. Plňte formy na muffiny těstem a pečte 15-20 minut nebo dokud nevykuchají suchý špejle.
Rozpusťte hořkou čokoládu se smetanou. Po vychladnutí dortíčků je polejte čokoládovou polevou.
Skvostné ořechové dortíčky s pomerančem
Ingredience:
Pro těsto:
1 šálek ořechů, jemně nasekaných
1 a 1/2 šálku hladké mouky
1 a 1/2 čajové lžičky jedlé sody
1/2 čajové lžičky soli
1/2 šálku másla, změklého
1 šálek cukru
2 velká vejce
Kůra z jednoho pomeranče
1 šálek podmáslí
Pro polevu:
1 šálek cukru moučka
Šťáva z jednoho pomeranče
Postup:
Předehřejte troubu na 180 °C. Připravte formy na muffiny a vyložte je papírovými košíčky. V míse smíchejte ořechy, mouku, jedlou sodu a sůl. V jiné míse ušlehejte máslo s cukrem dohladka. Přidejte vejce, kůru z pomeranče a postupně přidávejte suché ingredience a podmáslí. Plňte formy na muffiny těstem a pečte 15-20 minut nebo dokud nevykuchají suchý špejle.
Smíchejte cukr moučka se šťávou z pomeranče. Po vychladnutí dortíčků je polejte pomerančovou polevou.
Témata: recepty Vaření Vánoce
Jiří Krampol si chce udělat nepřátele? Šokující slova o důchodcích!
Viktorie Mertová alias Belladonnu z Na lovu: Přejelo ji auto!