Išelské dortíčky patří mezi náročnější a složitější recepty na přípravu, zajisté ale budou chutnat každému. Podívejte se s námi, jak na ně.
Ingredience:
300 g hladké mouky
30 g kakaa
100 g cukru moučka
50 g neloupaných mandlí
200 g másla
Citrónová kůra
Vanilkový lusk
Mletá skořice
Náplň:
100 g cukru moučka
2 lžíce rumu
2 lžíce marmelády
100 g ořechů
Postup:
Opražte, oloupejte a rozmixujte lískové ořechy. V míse smíchejte ořechy s rumem, rybízovou marmeládou a cukrem. Vytvořte nádivku.
Umelte neoloupané mandle nebo nastrouhejte na jemno. V kotlíku smíchejte mandle, nastrouhanou kůru z citrónu, mouku, cukr moučka, kakao, máslo nakrájené na kostky, semínka vanilkového lusku a mletou skořici. Vložte kotlík do kuchyňského robota a vypracujte hladké těsto s plochým hákem. Zabalte těsto do potravinové fólie a nechte v chladničce odležet přes noc.
Z těsta vyválejte plát a vykrajujte kolečka. Přenesete je na plech vyložený papírem na pečení a pečte při 170 °C asi 8 minut. Nechte vychladnout. Polovinu tvarů potřete rybízovou marmeládou, druhou polovinu ořechovou nádivkou a spojte je k sobě.
Nechte dortíky ztuhnout. Vrchní stranou je namáčejte do rozehřáté čokoládové polevy.
Ozdobte půlkami ořechů nebo mandlí. Nechte zaschnout.
Témata: recepty Vaření Vánoce