Testování zaměstnanců: Co se stane, když zaměstnanec odmítne?

Ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

6. března 2021 20:49

Testování zaměstnanců je povinné pro všechny firmy od 50 zaměstnanců výše. Co se ale stane, pokud zaměstnanec test odmítne?

Testovaní musejí být všichni zaměstnanci, kteří docházejí do podniku, i za situace, kdy má firma pracovníky rozprostřené ve více pobočkách po republice.

Testy platí i pro pracovníky na dohodu o provedení práce nebo pracovní činnosti. Zaměstnance, který test odmítne, nesmí zaměstnavatel pustit na pracoviště. Testování není závazné pro lidi pracující z domova, nebo ty, kteří v posledních třech měsících nemoc covid-19 prodělali.

Povinnost se zatím podle ministerstva průmyslu a obchodu nevztahuje na příspěvkové, veřejné či veřejnoprávní instituce. Testování je jim ale doporučováno. 

Kontrolu dodržování povinného testování bude mít na starosti několik stovek hygieniků. Firmám i zaměstnancům v případě porušení budou hrozit finanční sankce.

Podle ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) se budou postihy řídit tzv. pandemickým zákonem. Firmě tak bude moci být i opakovaně udělena pokuta až 500.000 korun, zaměstnanci až 50.000 korun.

Pokud totiž zaměstnanec odmítne, zaměstnavatel ho nemůže pustit na pracoviště. Takové jednání by pak šlo posoudit jako neomluvenou absenci zaměstnance s příslušnými důsledky. To může navíc vést i k jeho výpovědi.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) zaměstnanci práce