Co bude po covidu? Jedna věc se od základu změní!

Kancelář

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

27. listopadu 2020 12:15

Práce v kanceláři už nikdy nebude stejná. Pandemie nemoci covid-19 přinesla mnohé změny a jednou z nich je i fakt, že spousta zaměstnanců po jejím skončení nezasedne k pracovnímu stolu v kanceláři, ale doma.

Důvody jsou různé: někteří zaměstnavatelé se obávají přetrvávajících zdravotních rizik, jiní chtějí ušetřit na nájmu a další si všímají pozitivního vlivu, jaký má práce z domova na produktivitu. Koronavirová krize totiž učinila práci z domova mnohem přijatelnější, píše agentura AP.

"Tohle bude katalyzátorem pro věci, které se lidé předtím báli zavést," uvádí John Furneaux, ředitel newyorského start-upu Hive, který se zabývá kancelářským softwarem. Pandemie je podle něj "hnací silou změn, která nám i ostatním dovolí změnit 100 let starou pracovní rutinu".

Hive například plánuje části zaměstnanců změnit pracovní dobu, aby se v ranní špičce mohli vyhnout přeplněným vagonům metra. O zavedení směnného provozu chce zaměstnavatele požádat i Británie.

Vedoucí větších společností zase zvažují, že opustí od provozu přeplněných kanceláří ve výškových budovách, které ční v centrech měst. "Praxe vměstnat 7000 lidí do jedné budovy je možná záležitostí minulosti," domnívá se ředitel britské banky Barclays Jes Stanley.

Podobné reformy se už odehrávají v Číně, která byla první zemí zasaženou koronavirem a kde se bezpečnostní opatření začala uvolňovat už v březnu. Městská správa v Pekingu omezila počet zaměstnanců v kanceláři na méně než 50 procent původního stavu a vyžaduje, aby lidé ve sdílených prostorách nosili masky a seděli od sebe ve vzdálenosti nejméně jeden metr.

Kvůli krizi covidu-19 by mohl přinejmenším zaznít umíráček některým současným trendům kancelářské práce, jakým jsou například sdílené kanceláře pro více společností. Na úkor otevřeného pracovního prostředí slaví podle architektů návrat kóje a další prvky, které rozdělují prostor.

Zatím však není žádný důvod návrat do kanceláří uspěchat. Například zaměstnanci firem Google a Facebook budou moci pracovat z domova až do příštího roku. Jiným firmám pandemie ukázala, že kanceláře nejsou potřeba vůbec.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) práce