Daň z nabytí nemovitosti se zruší? Realitní firmy jsou pro!

Daně, ilustrační fotografie

Autor: stars24.cz, ČTK

30. března 2020 16:25

Zrušení daně z nabytí nemovitosti, které navrhuje ministryně financí Alena Schillerová (za ANO), by byl správný krok, který by mohl rozhýbat realitní trh. Uvedli to zástupci většiny realitních firem a developerů, které dnes ČTK oslovila. Za problém však považují zrušení daňových odpočtů z úroků u hypoték. Zatímco daň z nabytí nemovitosti se vztahuje pouze na starší byty, zrušení daňových odpočtů by se týkalo i novostaveb.

"Tato daň je strašákem pro mnohé klienty, jedna z překážek pro koupi nemovitosti. Její zrušení určitě realitnímu trhu pomůže. Myslíme si, že by to mohlo přitáhnout o 20 až 30 procent více zájemců než v současné době. Aktuálně totiž kvůli pandemii poptávka po nemovitostech klesá, a to až o 50 procent," uvedla jednatelka Fincentrum Reality Andrea Daňhelová.

Generální ředitel firmy Re/Max Jan Hrubý doplnil, že daň považuje dlouhodobě za nesystémovou. Zejména poté, co povinnost byla v roce 2016 převedena z prodávajícího na kupujícího, a fakticky tak zdražila pořízení nemovitosti. "Její zrušení ze dne na den je bezprecedentní krok, ale chápeme snahu vlády pomoci trhu. Naopak zrušení odpočitatelných položek z hypotéky nám přijde jako půl kroku zpět. Je to řešení krátkodobé úlevy za cenu zrušení dlouhodobé. Osobně bych preferoval zachování odpočtů a zrušení daně z nabytí," uvedl dále Hrubý.

Schillerová v dnešním pořadu Partie TV Prima jako příklad uvedla nemovitost za pět milionů korun. "Kupující si na to vezme čtyřmilionovou hypotéku a hned na začátku musí zaplatit 200.000 korun daň. Když si uplatňuje odečet z hypotéky, při úroku 2,28 procenta, tak si od základu daně první rok odečetl 91.200 korun, a získal 13.200 korun. Pokud splácí hypotéku 30 let, tak získá asi 187.000 korun. My říkáme, ať má hned 200.000 korun," doplnila ministryně.

Podle advokátky Jany Sedlákové ze společnosti Sedlakova Legal ovšem není vůbec možné uvažovat o tom, že sazby zůstanou po tak dlouhou dobu na stejné úrovni. "V současné době jsou sice nízké, ale po refinancování tomu být nemusí, a tak i klient s hypotékou prodělá. Z mého pohledu se tak vlastně může ve výsledku jednat o znevýhodnění pro ty, kteří si chtějí pořídit vlastní bydlení," uvedla Sedláková.

Podle regionálního ředitele společnosti 4fin Tomáše Trauškeho by bylo zrušení odpočtu úroků na úvěry spojené s bydlením krok špatným směrem. "V České republice žádná podpora ze strany státu v oblasti bydlení není a odpočty jsou tím jediným, co máme. Jejich zrušení by mělo dopad nejen na realitní trh a úvěry spojené s bydlením, ale především na mladé rodiny s dětmi," sdělil Trauške.

Ředitel Maxima Reality Vladimír Zuzák doplnil, že se daň z nabytí nemovitostí měla zrušit už dávno, protože se jedná o dvojí zdanění, které je kvůli často velmi vysokým částkám opravdu nepříjemné. "Většina vyspělých západních zemí tuto daň vůbec nemá. Pokud se nyní zruší, celý trh to určitě uvítá. Je ale zajímavé, že roky to nešlo a teď najednou ano," podotkl Zuzák.

"Zaráží nás myšlenka kompenzovat výnos této daně zrušením odečitatelných položek vztahujících se k úrokům z hypotéky. První zasažení na trhu budou právě dlužníci s hypotékou, rychlá pomoc by měla směřovat k nim. Jestliže pomoc dlužníkům plánuje paní ministryně nařídit plošně bankám, měla by spolu s ČNB dát bankám i nástroje na řešení takového odkladu," dodal ředitel developerské společnosti Finep Tomáš Pardubický.

Témata: Daň z nemovitosti Daně Bydlení