Arabela se vrací, chystá se Anča a Pepík. Na co se těšit v televizi?

televize

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

28. prosince 2020 19:12

Seriál Arabela, jehož první díl nazvaný Jak pan Majer našel zvoneček, mohli diváci sledovat v tehdejším Československu na obrazovkách 25. prosince 1980, vznikl v koprodukci Československé televize (ČT) a západoněmecké Westdeutsche Rundfunk (WDR). Původní třináctidílný seriál Arabela autorské dvojice Miloš Macourek a Václav Vorlíček založený na kontrastu říše lidí a říše pohádek plánuje ČT vysílat příští rok v rámci Studia Kamarád.

Zatímco tehdy šlo o netradiční spolupráci, dnes hrané seriály pro děti v Evropě většinou vznikají koprodukčně nebo jinou formou mezinárodní spolupráce, řekl ČTK ředitel vývoje programů a programových formátů ČT Jan Maxa. "A to je také cesta, kterou v této oblasti chce jít Česká televize," uvedl.

"Máme rozpracováno několik látek, včetně pokračování úspěšné Kriminálky 5. C. Zároveň pro děti připravujeme i animované seriály na bázi populárních kreslených postav a postaviček, například druhou řadu seriálu Anča a Pepík, ale i další. V roce 2021 bychom měli vysílat premiéru seriálu Pan Tau," uvedl Maxa.

Původní třináctidílný seriál Arabela autorské dvojice Miloš Macourek a Václav Vorlíček založený na kontrastu říše lidí a říše pohádek plánuje ČT vysílat příští rok v rámci Studia Kamarád. Letos divákům nabídli pokračování Arabela se vrací, které bylo natočeno na začátku 90. let.

Podle analytika TV formátů Milana Krumla měla ještě před pár lety dětská seriálová tvorba dva hlavní proudy. Nízkonákladové sitcomy a telenovely vyráběné ve Spojených státech a Jižní Americe pro nadnárodní stanice, jako jsou Nickelodeon nebo Disney Channell, a příběhy ze současnosti, které většinou natáčely televize veřejné služby - často pro své dětské kanály. "Dnes je situace podstatně jiná. Dětskou dramatiku si objednávají i streamovací společnosti, roste počet titulů natáčených v jednotlivých zemích, není už to jen doména několika málo teritorií," uvedl Kruml.

Mezi úspěšné dětské seriály současnosti patří například minisérie ČT Maharal o partě dětí, které se vydávají po stopách pokladu ukrytého v tajemné Praze, seriál z prestižní střední školy Greenhouse Academy (Netflix), Malý Sheldon, jehož hrdinu znají rodiče ze seriálu Teorie velkého třesku (HBO GO), animovaný seriál o malém geniálním konstruktérovi robotů Velká šestka (HBO GO) nebo původní český seriál #martyisdead o teenagerovi Martym, kterému velké životní trable způsobila neopatrnost na internetu (Mall TV).

Témata: televize