Eurovize 2023: Češi zvolili svého zástupce! Kdo nás bude letos reprezentovat?

Eurovision Song Contest

Autor: ČTK

7. února 2023 21:26

V národním kole Eurovize zvítězila na základě hlasování diváků dívčí kapela Vesna a bude reprezentovat Českou republiku v květnu na soutěži ve Velké Británii. Vítěze národního kola dnes pořadatelé představili v Praze. V národní soutěži byli ještě Markéta Irglová, držitelka Oscara za nejlepší filmovou píseň Falling Slowly z filmu Once, písničkář Rodan, česká zpěvačka s arménskými kořeny Pam Rabbit a Michaela Charvátová vystupující pod uměleckým jménem Maella.

Vesna zvítězila také v národním hlasování. Na hlasující z Česka ale připadá jen 30 procent hlasů, sedmdesátiprocentní podíl mají hlasy od zahraničních diváků.

Kapela Vesna soutěžila s písní My sister’s crown, v překladu Koruna mojí sestry. Podobně jako předchozí píseň skupiny Vesna nese i tato její nejnovější skladba podtón ženské tematiky. Tentokrát členky kapely reagují na aktuální dění ve společnosti, reflektují nesvobodu a vyzývají k vzájemnému porozumění a empatii.

"Je to píseň, která vytváří neviditelné pouto se všemi, co zažívají nějakou nesvobodu. Ať už se na ně valí trendy, se kterými vnitřně nesouzní, ať už se k nim někdo zachová neuctivě a pošlape jejich důstojnost, ať už je to kultura či režim, který diktuje, co člověk může a nemůže. Je to soucit se všemi, co zažívají určitý typ nesvobody a podpora pro to, aby se z něj mohli vymanit," uvedla k songu autorka textu a frontmanka kapely Patricie Fuxová.

Hudba a text k písni My sister’s crown je společné dílo Patricie Fuxové a Production Lovers za přispění bulharské členky skupiny Tanity Yankové a ukrajinské umělkyně Kateryny Vatchenko.

V listopadu 2018 Vesna vydala debutovou desku Pátá bohyně, za kterou získala nominaci Ceny Anděl na Objev roku. Na albu vyšel mimo jiné i společný duet Patricie a Vojtěcha Dyka. Na podzim 2019 Vesna podnikla své první klubové turné po Čechách a Slovensku.

Skupina Vesna má mezinárodní složení. Kromě Češek Patricie Fuxové (zpěv), Báry Juránkové (housle) a Markéty Mužátkové (bicí) je součástí i Slovenka Tereza Čepková (baskytara), Ruska Olesya Ochepovskaya (klávesy) a Bulharka Tanita Yankova (housle).

Témata: Eurovize