We Are Domi to dokázali! Česko je ve finále Eurovize!

We Are Domi

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

12. května 2022 23:10

V italském Turíně dnes večer proběhlo druhé semifinále nejsledovanější nesportovní soutěže na světě, Eurovision Song Contest neboli Eurovize. Českou republiku zastupuje tříčlenná kapela We Are Domi se zpěvačkou Dominikou Haškovou, která se probojovala až do finále.

Česko-norská formace se představila skladbou Lights Off jako poslední z 18 interpretů a do finále postoupila. Naváže tak na úspěchy předchozích českých reprezentantů, jako Mikolas Josef nebo Lake Malawi. Kromě České republiky z druhého semifinále postoupily i Belgie, Ázerbajdžán, Polsko, Finsko, Estonsko, Švédsko, Austrálie, Rumunsko a Srbsko.

Kapela We Are Domi byla prezentována jako příklad mezinárodní spolupráce. Hašková se narodila ve Spojených státech, když její otec, hokejový brankář Dominik Hašek, hrál v dresu Buffalo Sabres. Na kytaru hraje Casper Hatlestad a na klávesy Benjamin Rekstad, oba pocházející z Norska. 

V sobotu se ve Velkém finále rozhodne, kdo letošní ročník soutěže vyhraje. Z prvního úterního semifinále postoupila ukrajinská formace Kalush Orchestra, která je považována za favorita soutěže. Postoupili také reprezentanti Švýcarska, Arménie, Řecka, Islandu, Nizozemska, Litvy, Norska, Moldavska a Portugalska.

Zástupci Ruska se soutěže neúčastní, o jejich vyřazení rozhodli pořadatelé koncem února s odkazem na možné ohrožení dobrého jména akce. Automaticky naopak do finále postupuje takzvaná Velká pětka, tedy země, které nejvíce přispívají do rozpočtu pořádající organizace. Británie, Francie, Německo, Itálie a Španělsko. 

Soutěž Eurovize se koná každoročně už od roku 1956. Sledovanost finálového večera se odhaduje až na 200 milionů diváků. Dodnes nejslavnějším vítězem zůstává švédská skupina ABBA, která v roce 1974 prorazila s hitem Waterloo. Píseň byla v roce 2005 vybrána jako vůbec nejlepší v celé historii soutěže.

Česká republika se Eurovize poprvé zúčastnila v roce 2007, a to jako jedna z posledních zemí v Evropě. Do finále se dosud probojovali tři čeští interpreti: v roce 2016 Gabriela Gunčíková, v roce 2018 obsadil Mikolas Josef celkově šesté místo a v roce 2019 do finále postoupila kapela Lake Malawi, která nakonec skončila jedenáctá. V minulosti se soutěže zúčastnil i Karel Gott.

Témata: Eurovize We Are Domi