Rusko nakonec nebude soutěžit v letošní Eurovizi!

Eurovision Song Contest 2021

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

24. února 2022 22:28 | Aktualizováno: 25. února 2022 20:44

Rusko se letos kvůli invazi na Ukrajinu nesmí zúčastnit populární písňové soutěže Eurovize. Rozhodla o tom dnes pořádající Evropská vysílací unie (EVU). Pořadatel ještě ve čtvrtek tvrdil, že Rusko z akce nevyloučí, protože se jedná o nepolitickou kulturní událost. Vzbudilo to ale odpor řady zemí, z nichž některé oznámily, že na protest nevyšlou své zástupce.

"Rozhodnutí odráží obavu, že ve světle nebývalé krize na Ukrajině by účast ruského zástupce v letošní soutěži mohla poškodit dobré jméno akce," napsala EVU ve svém dnešním prohlášení.

EVU čelila obrovské kritice poté, co ve čtvrtek uvedla, že Rusko se smí i po útoku na Ukrajinu soutěže zúčastnit. Finsko pohrozilo, že pokud unie rozhodnutí nezmění, na soutěž nevyšle svého zástupce. Totéž mělo v úmyslu udělat Estonsko a další pobaltské země. Vyloučení Ruska žádaly i Ukrajina, Dánsko, Švédsko, Norsko a Island.

"Je samozřejmě nepředstavitelné, že by se Estonsko zúčastnilo Eurovize v situaci, kdy tam bude Rusko a ne Ukrajina," uvedl šéf estonského výboru pro veřejnoprávní média Erik Roose.

Finále Eurovize se letos odehraje 14. května v Turíně, protože loňský ročník soutěže ovládla italská skupina Maneskin. O vítězství se budou ucházet zástupci čtyř desítek zemí včetně Česka, které bude reprezentovat česko-norská kapela We Are Domi.

Napjaté vztahy mezi Ruskem a Ukrajinou byly v populární soutěži Eurovize důvodem kontroverzí opakovaně. V roce 2016 zvítězila ukrajinská zpěvačka Jamala se skladbou 1944 o deportacích krymských Tatarů z rozkazu sovětského vládce Josifa Stalina. Text písně byl široce interpretován jako kritika ruské anexe ukrajinského poloostrova Krym v roce 2014. O rok později zakázal Kyjev, který soutěž hostil v roce 2017, vstup na ukrajinské území ruské zpěvačce Juliji Samojlovové. Jako důvod uvedl, že hudebnice bez svolení ukrajinských úřadů navštívila Krym.

Témata: Eurovize Rusko