Koncert i přes zákaz shromažďování? Hudebníci přišli s unikátním nápadem!

Ewa Farna 5

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

14. března 2020 9:59

Hudebníci z nejrůznějších žánrů v době koronavirové krize přecházejí na nový druh hudební produkce. Svým posluchačům hrají ze svých domovů a přenášejí své koncerty prostřednictvím internetu.

Činí tak 33letý rusko-německý klavírista Igor Levit nebo italská zpěvačka Gianna Nanniniová (63). Berlínská Státní opera Pod lipami sice ve čtvrtek dávala své představení opery Carmen před prázdným hledištěm, ale ve skutečnosti ho sledovalo více než 160.000 lidí z celého světa, informovala agentura DPA.

Klavírista Igor Levit hrál ve čtvrtek pro své publikum ze svého domova prostřednictvím livestreamu na twitteru "Valdštejnskou" sonátu Ludwiga van Beethovena, jehož 250. výročí narození si letos svět připomíná. Koronavirus však desítky akcí souvisejících s jubileem geniálního skladatele pravděpodobně zhatí.

"Všichni musíme zůstat doma. A je to tak správně. Ale něco člověk dělat musí," řekl Levit, který další domácí koncert odehrál v pátek večer.

Italka Nanniniová zase ve čtvrtek i v pátek hrála ze svého obýváku v Miláně a vysílala své vystoupení na instagramu.

Ve čtvrtek zaznamenala velký úspěch s internetovým přenosem berlínská Státní opera. Její Carmen na webech opery a spolupracující rozhlasové stanice RBB sledovalo více než 160.000 lidí. Příští středu opera plánuje vysílat z prázdného sálu generální zkoušku opery Idomeneo Wolfganga Amadea Mozarta pod taktovkou Simona Rattlea v režii David McVicar.

Berlínští filharmonikové na svých webových stránkách kvůli uzavření koncertních síní zpřístupnili více než 600 koncertů. V digitální koncertní síni světoznámého hudebního tělesa si lze mimo jiné pustit koncerty z posledních deseti let, včetně přestávkových rozhovorů s dirigenty a sólisty.

Všechny koncerty a filmy lze spustit zdarma po 30 dní po registraci a zadání kódu BERLINPHIL. Je však třeba tak učinit nejpozději do 31. března.

Pozadu nejsou ani Češi

I česká hudební scéna nyní zažívá boom a rychle se snaží vymyslet nové formy koncertů! Vzhledem k mimořádně nastalé situaci umělci, kteří nyní nemohou vystupovat před živým publikem na pódiích, co znamenají svět, chtějí potěšit své fanoušky, a tak volí cestu online streamování.

V rámci projektu S hudbou jsme spolu, vzniklý za podpory společnosti Coca-Cola, která dlouhodobě podporuje hudebníky, a která tak rychle zareagovala na současnou situaci v České republice a na Slovensku, se snaží všem fanouškům dopřát hudební zážitky, o které byli připraveni. Online koncerty budou přenášeny v reálném čase přímo do domácností prostřednictvím počítačů a chytrých telefonů.

Jako první vystoupil zpěvák Marcell, vítěz kategorie „objev roku“ v Hudebních cenách Evropy 2 pro rok 2019. Dalším v pořadí je písničkář Pokáč, který nedávno během chvíle vyprodal pražské Forum Karlín a oblíbená zpěvačka Ewa Farna. 

V neděli se fanoušci mohou těšit na skupinu Mirai a v pondělí to se představí popový zpěvák Pavel Callta. Zpěváci vytvoří improvizovanou koncertní atmosféru v sále vysočanských Bandzone zkušeben, odkud budou streamovat.

Témata: Hudba internet Ewa Farna Mirai (skupina)