MFF KV: Peneři strýčka Homeboye sklidili potlesk za dokument, začal boj o Křišťálový glóbus

Prostor nově otevřeného multifunkčního centra sestává z 41 vertikálních a 18 horizontálních modulů. Snaha vtáhnout diváky a návštěvníky festivalu ještě více do jeho dění, a tak nabídnout program, který nenechá nikoho lhostejným, bude naplněna setkáváním s tvůrci filmů, workshopy s možností si zasoutěžit, skvělé hudební programy a mnoho dalšího.

Autor: ČTK

3. července 2022 10:44

Na festivalu v Karlových Varech začal boj o Křišťálový glóbus, diváci a porota viděli dva evropské snímky z hlavní soutěže. Ve světové premiéře byl večer ve Velkém sále hotelu Thermal uveden koprodukční snímek Vesper, dystopické drama z blíže neurčené budoucnosti, o němž dramaturgové festivalu mluví jako o nejvíce žánrovém snímku v letošní soutěži.

Početnou delegaci, která na červený koberec přijela ve čtyřech autech, doprovodil před hotelem i v sále speciální dron. Ten má ve filmu důležitou roli a je vlastně jedním z jeho protagonistů.

Vesper je film natočený v koprodukci Litvy, Francie a Belgie. Velkofilm, také jeden z nejdražších v soutěži, má výrazný výtvarný koncept, silné herecké výkony a nápaditou hudební složku. Třináctiletá titulní hrdinka Vesper žije ve zdevastované krajině v domě se svým paralyzovaným otcem, je obklopena různým nebezpečím a především se musí postarat o obživu pro ně oba.

Film vypráví o době následující potom, co se lidstvo pokusilo zabránit ekologické katastrofě tím, že začalo investovat do genetických manipulací, což se ale nepovedlo. Lidem se nedostává potravin a žije v několika více či méně privilegovaných skupinách. Vesper jednoho dne najde v lese záhadnou ženu a začne doufat ve změnu.

Se svým filmem uspěli i Peneři strýčka Homeboye, kteří sklidili potlesk publika za dokument o své historii. Filmu plnému osobních zpovědí, archivních videí a odkrývání i nepříjemných chvil z třicetileté kariéry aplaudoval sál dlouho vstoje poté, co se publikum během projekce častokrát smálo a snímek už při ní oceňovalo.

Raper Orion po dlouhých ovacích řekl, že se přijetí filmu také bál, ale potom, jaké byly reakce diváků, byl až dojatý. Třetím členem kapely a protagonistou snímku PSH Nekonečný příběh je Mike Trafik.

"Když jsem to viděl poprvé, byl jsem trošku zhrozenej. A pak jsem si uvědomil, že se nemůžu zlobit na filmaře, ale že jsem měl žít jinak. Teď už to nezachráním, že bych něco z té doby vystřihl, vystřihnout ze života to prostě nejde. Věci, které jsme zažili a prožili, nebyly vždycky jenom veselý. Myslím si, že to by měla být správná reflexe hudebního dokumentu. Po pravdě všichni muzikanti, který mám rád, jsou úplný hovada," řekl po filmu Vladimir 518.

Snímek se vrací k počátkům kariéry všech tří protagonistů, kdy vyrůstali na pražském sídlišti a fascinovalo je graffiti a také ho tvořili, později začali rapovat. Otevřeně přiznávají zkušenosti s alkoholem a drogami, to, jak bojovali se svými běsy, jak se z hraní po klubech dostávali na větší scény a jak později někteří založili rodiny a pustili se i do podnikání. A protože film chtěli tvůrci natočit také o klučičím kamarádství a o hrdinech, které měli jeho protagonisté v dětství, nechybí v něm záběry z filmů o Vinnetouovi rafinovaně sestříhané Tomášem Elšíkem.

Dnes pokřtí knížku o herečce Janě Brejchové

Ve Velkém sále hotelu Thermal bude mít dnes večer premiéru druhý snímek Beaty Parkanové Slovo. Odpoledne bude pokřtěna kniha Moje máma Jana Brejchová. Vzpomínky slavné herečky v ní zachytila její dcera Tereza Brodská.

Slovo je jeden z mála dobových filmů v hlavní soutěži karlovarského festivalu. Odehrává se v letech 1968 a 1969 a vypráví o rodině maloměstského notáře a o tom, jak těžké je si v náročné době uchovat morální kredit.

Suverénně vyprávěnému a originálně pojatému intimnímu dramatu, jehož hrdinové si v létě 1968 projdou těžkou zkouškou, vládnou podle pořadatelů filigránsky vytříbené herecké výkony Martina Fingera a Gabriely Mikulkové.

Festivalovému publiku se dnes znovu představí americký herec, režisér a scenárista Liev Schreiber. Premiéru bude mít také soutěžní německý film Druhořadí.

Témata: Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary (MFF KV)