Film Zátopek chce do boje o Oscara! Představuje se v USA!

Václav Neužil (uprostřed) ve filmu jako Emil Zátopek.

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

7. prosince 2021 18:05

Film Davida Ondříčka Zátopek se v těchto dnech představuje odborné veřejnosti ve Spojených státech. Před vyhlášením užšího výběru snímků, které se budou ucházet o nominaci na Cenu Akademie Oscar, uvádějí film Zátopek v Los Angeles a New Yorku scenárista, režisér a producent David Ondříček a producent Kryštof Mucha. V tiskové zprávě to dnes uvedla mediální zástupkyně snímku Uljana Donátová. Užší výběr oscarových nominací bude oznámen 21. prosince.

V Los Angeles se v minulých dnech uskutečnily čtyři projekce, kterých se zúčastnili členové americké Akademie filmového umění a věd (AMPAS) i novináři z filmových médií. Snímek uvedly na projekcích scenárista, spisovatel a viceprezident a dlouholetý šéfredaktor časopisu Variety Steven Gaydos, filmový kritik Steve Pond z The Wrap a jeden z nejrespektovanějších amerických filmových novinářů Scott Feinberg z časopisu The Hollywood Reporter, uvedla Donátová.

"Vzhledem k tomu, že americká akademie umožnila hlasování i na základě zhlédnutí filmu on-line, považovali jsme za důležité uspořádat maximální možné množství projekcí a ukázat Zátopka na velkém plátně, které emoce z tohoto filmu umocňuje," uvedl producent Kryštof Mucha. Mezi akademiky byl například producent Ron Yerxa, v jehož produkci vznikly třeba filmy Návrat do Cold Mountain, Malá Miss Sunshine nebo na Oscara nominovaný snímek Nebraska. V následujícím týdnu bude film za účasti obou tvůrců uveden v New Yorku.

Film Zátopek měl slavnostní světovou premiéru na MFF Karlovy Vary, kde získal diváckou cenu. V českých kinech jej od premiéry vidělo téměř 385.000 diváků.

Film rámuje příjezd australského rekordmana Rona Clarka do Prahy v roce 1968, aby navštívil legendárního běžce Emila Zátopka, jehož bezmezně obdivuje. V rozhovorech Rona s Emilem se děj filmu retrospektivně vrací do stěžejních momentů atletova sportovního i soukromého života a spojuje se v komplexní portrét muže, jenž neztrácí tempo ani poté, co jeho poslední závod skončí a jenž dokáže bojovat nejen na atletickém oválu.

Film vypráví o nezlomné síle vůle, která dodnes inspiruje tisíce sportovců po celém světě. A také o vztahu Emila a Dany Zátopkových, kteří navzdory všem překážkám spolu strávili celý život.

Témata: Zátopek (film)