Slíbená princezna: Děsná vánoční pohádka se opět objevila v televizi!

Jan Cina a Marta Dancingerová v pohádce Slíbená princezna

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

31. července 2021 11:25

Měli ji nechat spát. Namísto toho ale Česká televize opět vytáhla nepovedenou, pět let starou vánoční pohádku, která propadla jak u kritiků, tak u diváků. Co je na Slíbené princezně špatně?

Scénář Slíbené nevěsty je postaven na motivech oblíbené Zlatovlásky a kromě ní a udatného Jiříka je ústřední postavou také zlý kníže Honorád, který vyšle svého čeledína, aby se vypravil do světa a dívku mu přivedl. Po řadě dobrodružných situací se čeledín Jiřík dostane až ke království, kde je jedinou neprovdanou princeznou nejmladší ze dvanácti dcer, zlatovlasá dívka Radost.

Aby si ji Jiřík mohl odvést, musí splnit tři úkoly a porazit svého soka, piráta Za Bié Ocradé. Jiříkovi v jeho cestě pomáhají zvířata, jeho družina Božemiánů, ale i sama princezna, která si místo knížete vybere Jiříka.

Pokud jste se při čtení pozastavili u postavy piráta, učinili jste správně. V prostředí Zlatovlásky totiž jde o zcela novou postavu, která naznačuje, že scénář Slíbené princezny na to jde po svém a původní pohádkou se skutečně jen inspiruje. To sice nemusí být vždy na škodu, v některých případech to ale působí mírně humorně.

Nejen na pirátských postavách lze vidět i další aspekt, kterým se pohádka honosí, a sice určitá modernizace. Ačkoli jde o klasické středověké pohádkové prostředí, jednání postav a některé scény či předměty dávají znát snahu o přiblížení příběhu moderní době. Paradoxně se to filmařům relativně podařilo.

Přesto Slíbená princezna není bez chyb, naopak jich má docela dost. Zřejmě největší problém vystihuje věta, která zazní ke konci snímku: "Kníže se utopil, kníže je mrtvý. Zabiják kníže, ten, co rozdává smrt. Kníže zemřel." Skutečně jde o větu z pohádky pro děti a kdyby šlo jen o tuto jednu větu, nic moc by se nestalo. Aby rodinná pohádka ale trpěla na přemíru negativismu, to se jen tak nevidí.

Charaktery postav jsou zkrátka nepříjemné a místy až protivné. Prakticky celý film se tak jen křičí, nadává, ukazuje, jak je všechno špatně a jak moc na sebe dokáží lidé být zlí. Díky tomu pohádka nedokáže působit pohádkově a pověstného dobra se v ní mnoho nedočkáme.

Humor sice primární náplní pohádek není, dokáže je ale příjemně obzvláštnit a přiblížit i dospělejšímu publiku, které by o tento žánr jinak nejevilo zájem. V tomto případě se ale nic světoborného nekoná a snímek tak vyhlíží poněkud suše. 

Klasickým problémem českých pohádek poslední doby jsou dialogy a ani Slíbená princezna není v tomto ohledu výjimkou. Neoplývají originalitou a zapadají do průměrné šedi béčkových či céčkových filmů. Ani po kostýmové stránce se snímek příliš nepovedl a zachraňuje ho prakticky jen krásné české prostředí.

Nádech exotiky Slíbené princezně sice sluší a i přes zbytečně velké množství postav lze vidět, že si filmaři s tímto filmem skutečně vyhráli, přesto to ale na úspěch ani zdaleka nestačí. Karel Jaromír Erben by zaplakal, kdyby viděl, co vše je možné z jeho původního díla vytvořit.

Témata: film Slíbená princezna