Nejlepším loňským filmem je podle českých kritiků slovenská Špína

film Špína 3

Autor: Jan Novák, stars24.cz

27. ledna 2018 19:37 | Aktualizováno: 28. ledna 2018 7:02

Nejlepším filmem uplynulého roku se stalo česko-slovenské drama Špína. Jeho režisérka Tereza Nvotová byla na dnešním předávání Cen české filmové kritiky vyhlášena také Objevem roku. Cenu za režii si odnesl Václav Kadrnka za středověkou roadmovie Křižáček. Režisér Bohdan Sláma byl oceněn za scénář filmu Bába z ledu. Celkem se dostalo na sedm titulů z 12 nominovaných.

Dvě sošky si z večera v pražském divadle Archa odnesli také tvůrci tragikomedie Bába z ledu; kromě Slámy za scénář to byla i Zuzana Kronerová za herecký výkon v titulní roli. Ztvárnila starší vdovu, která díky otužování a plavání v ledové vodě znovu pozná nezávislost a štěstí.

Filmové drama Špína v celovečerní tvorbě debutující režisérky proměnilo dvě nominace z celkových šesti. Vypráví o dívce Leně, jejíž dospívání zásadně poznamená znásilnění. Pocit viny a obavy, že jí nikdo neuvěří, ji doženou až k pokusu o sebevraždu. Snímek byl inspirován skutečnými událostmi. Vyvrací zažité představy, že znásilnění se děje v noci opilým holkám v krátkých sukních nějakým podezřelým individuem.

"Film tu není jen kvůli zábavě a oddechu, ale i kvůli reflexi toho, v čem žijeme," zdůraznila při přebírání ceny za Objev roku Nvotová, která měla s prosazením svého snímku před realizací spoustu práce. Jeden z producentů vítězného snímku pak v narážce na výsledek prezidentských voleb uvedl, že "dnes je takový vítězný den pro špínu". O to víc ho těší, že snímek dostal hlasy kultivovaných a vzdělaných žurnalistů.

Cenu za režii převzal Václav Kadrnka za spirituální film Křižáček. Snímek o otci hledajícím syna volně natočil podle poémy Jaroslava Vrchlického. Objevil se v něm rovněž nominovaný Karel Roden, který však byl nakonec v mužské kategorii oceněn díky své druhé nominaci, a to za herecký výkon v biografickém dramatu Masaryk Julia Ševčíka. Křižáček loni zvítězil v hlavní soutěži karlovarského festivalu a dostal Křišťálový glóbus. Kadrnku kritici vyhlásili Objevem roku v roce 2012 za debut Osmdesát dopisů.

Nejlepším dokumentem uvedeným loni do kin byl vyhlášen snímek s názvem Richard Müller: Nepoznaný od slovenského tvůrce Mira Rema. Dokument o nejhůře placených profesích v Česku Hranice práce Apoleny Rychlíkové z cyklu Český žurnál zvítězil v kategorii Mimo kino. Tou chtějí kritici upozornit na počiny mimo klasickou kinodistribuci, které vznikají pro televizi či internet a dělají českou audiovizuální kulturu rozmanitější, ale zároveň bývají méně vidět. Protagonistka dokumentu Hranice práce Saša Uhlová se také vyjádřila k prezidentské volbě. Podle ní byl zvolen prezident, který se tvářil, že zastupuje lidi, kteří jsou na tom špatně a že je jejich hlasem. "Přitom, což je patrné z jeho výroků, jimi pohrdá úplně nejvíc," uvedla.

V kategorii Audiovizuální počin kritici vyzdvihli výtvarnou koncepci životopisného snímku o ruské básnířce Anně Barkovové 8 hlav šílenství, konkrétně Annu Krtičkovou a Martu Novákovou.

O cenách rozhodlo 49 novinářů ze Sdružení české filmové kritiky. Jejich hlasování je veřejné, výsledky jsou dostupné na www.filmovakritika.cz. Česká filmová a televizní akademie vyhlásí své České lvy 10. března.

Nad rámec těchto cen byla za mimořádný přínos české filmové kritice "mladšími kolegy" oceněna umělecká poradkyně karlovarského festivalu Eva Zaoralová, která je v těchto dnech v lázních.

Témata: Cena české filmové kritiky film Špína