Koronavirus: Zákaz akcí nad 100 lidí se dotkne Febiofestu!

Ilustrační foto

Autor: stars24.cz, ČTK

10. března 2020 13:13

Pořadatelé v souvislosti s vyhlášeným zákazem konání akcí s účastí nad 100 lidí zrušili filmový festival Febiofest. Na dotaz ČTK to dnes řekla mluvčí festivalu Gabriela Vágner. V Praze měl festival začít 19. března. Podrobnosti pořadatelé sdělí odpoledne. Již v pondělí pořadatelé oznámili zrušení slovenského Febiofestu. Pražská část festivalu Jeden svět pokračuje v malých sálech, řekla ČTK za organizátory Gabriela Gálová.

ČTK zjišťuje informace o rušených akcích od pořadatelů velkých festivalů, divadelních představení a dalších kulturních akcí. "V tuto chvíli neuvažujeme o zrušení festivalu Pražské jaro, který začíná až 7. května," řekl ČTK mluvčí festivalu Pavel Trojan.

Jeden svět jako celý se neruší, promítat se bude dále v malých sálech, jako je kino Evald, malý sál Světozoru či sál v Městské knihovně. Ty mají kapacitu do 100 lidí. V případě velkých sálů pořadatelé řeší, zda kapacitu diváků omezí právě na stovku.

Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech má začít 3. července. Mluvčí festivalu Uljana Donátová dnes ČTK řekla, že festival se zatím připravuje podle plánu a vyhlášená opatření jeho přípravy zatím neovlivnila.

Na letošní Febiofest měl přijet americký herec Woody Harrelson známý především rolí Larryho Flynta ve snímku Miloše Formana. Harrelson měl doprovodit režiséra Orena Movermana, jehož organizátoři festivalu chtěli ocenit. Festival měl otevřít jako nesoutěžní snímek Šarlatán polské režisérky Agnieszky Hollandové.

Činoherní klub v Praze dnes oznámil, že ode dneška ruší svá představení. "Vzhledem k nepredikovatelné situaci nejsme schopni v tento moment odhadnout, jak dlouho opatření potrvá," sdělila ČTK mluvčí scény Linda Skarlandtová. Diváci mají sledovat webové stránky a sociální sítě divadla, kde budou informace každý den aktualizovány podle vývoje situace v zemi. Zakoupené vstupenky mohou diváci vrátit v místě zakoupení do 30. června 2020. Vstupné za e-vstupenky se bude vracet zpět na bankovní účty.

V náhradním termínu se zřejmě uskuteční předávání designových cen Czech Grand Design, které se mělo konat 24. března v karlínském divadle, řekla ČTK za organizátory Barbora Švehlová.

Knižní veletrh Svět knihy, který by měl začít 14. května na holešovickém Výstavišti, podle mluvčí Jany Chalupové se nadále připravuje a pořadatelé věří, že se uskuteční.

Témata: Febiofest Festival Febiofest Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)