Britové tvrdě zúčtovali s královskou rodinou! Tohle se jí líbit nebude!

Princ Charles

Autor: Adam Slabý, stars24.cz

3. ledna 2019 11:33

Ač to zní sebevíc morbidně, Velká Británie má připravený plán pro případ, že královna Alžběta, která letos oslaví 93. narozeniny, zemře. Operace London Bridge, jak se dopředu naplánované akci říká, počítá i s následníkem trůnu. To se ale Britům nelíbí!

Britská královna Alžběta II. letos v dubnu oslaví 93. narozeniny a na trůnu už sedí více než 65 let. Není proto divu, že se mluví o tom, co se stane, až jednou zemře, a to i přesto, že je panovnice stále čilá a plní většinu svých státnických povinností.

První na řadě je samozřejmě její nejstarší syn, princ Charles. Průzkum mezi Brity podle serveru The Independent ale ukázal, že toho lidé v zásadě odmítají!

46 procent Britů si přeje, aby Charles okamžitě abdikoval, čímž by posunul trůn Williamovi, vévodovi z Cambridge. Pouze 20 procent respondentů si myslí, že Charlesova manželka Camilla by měla dostat titul královna, kdyby se Charles stal dalším britským monarchou.

Prvním v nástupnické linii se přitom Charles stal už v roce 1952 po smrti svého otce Jiřího VI. Navzdory značné podpoře veřejnosti je ale málo pravděpodobné, že ustoupí.

Charles totiž u příležitosti svých 70. narozenin v listopadu prohlásil, že se jako král nebude míchat do politických záležitostí. Zároveň ale také uznal, že nebude dělat ty samé věci, které dělal jako dědic čekající na trůn.

Kdo Alžbětu nahradí, je zatím ve hvězdách, jedno je ale jisté. Její smrt nebude oznámena přímo, ale prostřednictvím kódu. Jak uvádí britský deník The Guardian, až přijde čas, osobní tajemník jejího veličenstva použije tajný kód, aby oznámil předsedovi vlády, že královna zemřela.

Právě premiér by měl být jedním z prvních, kdo se o skonu panovnice dozví. Až pak se zprávu dozví veřejnost. Královský soukromý sekretář zavolá předsedovi vlády na bezpečnou linku a řekne kód: „London Bridge is Down", tedy „Londýnský most je dole“.

Poté bude stejná kódová zpráva předána vládním činitelům ze 36 dalších zemích, které tvoří Commonwealth, jehož hlavou je právě královna. Jakmile dostanou informaci o smrti panovnice jednotlivé vlády, média budou moci informovat veřejnost.

V době sociálních sítí je pravděpodobné, že se lidé zprávu dozvědí prostřednictvím Twitteru nebo Facebooku nebo zpravodajské zprávy zveřejněné některou ze světových tiskových agentur.

Hlasatelé zpráv budou muset informaci oznámit oděni v černém a na bránu Buckinghamského paláce bude zavěšena černá vlajka. Následovat bude 12 dní oficiálního smutku, na které naváže pohřeb ve Westminsterském opatství.

Témata: královská rodina (gbr) Velká Británie Král Charles III. (Karel III.)