Luke Skywalker varuje Ukrajince před ruským bombardováním!

Mark Hamill

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

31. března 2023 21:19

Před ruským bombardováním a nálety Ukrajince varuje vážný, ale konejšivý hlas Marka Hamilla. Americký herec známý hlavně jako Luke Skywalker z filmové ságy Hvězdné války obyvatele země, kterou loni napadla ruská vojska, vyzývá k nalezení úkrytu skrze aplikaci Air Alert.

"Pozor. Letecký poplach. Jděte do nejbližšího krytu," ozve se naléhavý, ale uklidňující Hamillův baryton. "Nebuďte lehkomyslní. Přílišná sebedůvěra je vaší největší slabinou," radí ve stylu klasických jediovských mouder Ukrajincům herec.

Hamill, který Kyjevu opakovaně od začátku ruské invaze vyjádřil podporu, uvedl, že obdivuje "velkou odolnost" Ukrajinců, obzvlášť za "tak příšerných okolností". Odpor proti Rusku mu prý připomíná právě Hvězdné války, kde odvážné hrstky povstalců bojují s obrovským a zdánlivě nepřemožitelným Impériem.

Když nebezpečí náletů pomine, Hamill prostřednictvím aplikace oznámí, že "letecký poplach skončil" a jako správný rytíř Jedi se rozloučí s povzbudivým "Ať tě provází Síla".

Za první rok invaze, kterou Rusko zahájilo loni 24. února, se poplach po celé Ukrajině rozezněl více než 19.000krát. Aplikace Air Alert má více než 14 milionů stažení. Ačkoliv má vlastní ukrajinskou verzi namluvenou ženským hlasem, někteří Ukrajinci preferují, když je před další vlnou vzdušných útoků varuje Hamill.

Témata: Mark Hamill