Zemřel americký herec Robert Blake (†89). Obvinění z vraždy manželky ho přivedlo na mizinu!

Robert Blake

Autor: ČTK

11. března 2023 16:44

Ve věku 89 let zemřel americký herec Robert Blake, který se proslavil zejména rolí policisty v seriálu Baretta ze 70. let minulého století. Jeho kariéru ale zastínil proces kvůli vraždě jeho manželky v roce 2001.

Uznání si tento herec, který v různých rolích vystupoval už od dětství, získal také za své ztvárnění postavy psychopatického vraha ve snímku Chladnokrevně, který byl adaptací stejnojmenného románu Trumana Capoteho. Naposledy se na filmovém plátně objevil v thrilleru Davida Lynche Lost Highway, který je o muži, jenž zabil svou manželku.

V roce 2002 byl Blake obžalován z toho, že zastřelil svoji manželku Bonnie Lee Bakleyovou, aby získal do péče jejich malou dceru. Podle obžaloby o zavraždění své manželky prosil i jiné lidi. Na konci ostře sledovaného tříměsíčního procesu byl osvobozen. U soudu se o Bakleyové mluvilo jako o podvodnici posedlé celebritami, která ho vlákala do manželství tím, že otěhotněla. Než se v roce 1999 seznámila s Blakem, byla devětkrát vdaná a vydělávala si tak, že si pod různými identitami zadávala inzeráty v časopisech a přesvědčovala muže, aby jí posílali peníze.

V listopadu 2005 ovšem soudce Blakeovi v souvislosti se smrtí Bakleyové nařídil, aby jejím dětem vyplatil 30 milionů dolarů, kvůli čemuž musel vyhlásit bankrot. Proti tomuto rozhodnutí se neúspěšně pokoušel odvolat, nicméně podařilo se mu výši částky snížit na 15 milionů dolarů, píše britská BBC na svých internetových stránkách. Výsledky soudů média přirovnávala k případu bývalé hvězdy amerického fotbalu O. J. Simpsona, který byl v roce 1994 zproštěn viny v souvislosti s vraždou bývalé manželky a jejího známého, nicméně později během civilního procesu ho soudce za smrt těchto lidí shledal odpovědným.

Blake vždy trval na tom, že je nevinný a v několika rozhovorech pro média dával najevo, jak je naštvaný na policisty, kteří jeho případ vyšetřovali, a jak ho to přivedlo na mizinu.

Témata: Robert Blake