Juraj Jakubisko (†84) měl rakovinu na ústupu, ale... Mrazivé detaily posledních minut jeho života!

Juraj Jakubisko 3

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

26. února 2023 11:07

Slavný slovenský režisér Juraj Jakubisko zemřel náhle v 84 letech. Prozradila to jeho žena Deana Jakubisková, která také uvedla, že sanitka to s ním už do nemocnice nestihla!

Jakubisko měl ještě pár dní před smrtí důvod k radosti. Dozvěděl se totiž, že jeho rakovina ustupuje. Vše se tak zdálo být na dobré cestě, jenže v pátek se mu nečekaně udělalo zle.

"Byl slabý, ale v klidu," řekla Blesku manželka Deana, která okamžitě přivolala sanitku. Ta vezla Jakubiska do IKEMu, tam už ale režisér nedojel. "Jela jsem za sanitkou taxíkem. Když jsme dojeli do IKEM, Juraj už nedýchal. Vypadal ale uvolněně a pokojně," dodala.

Nemohla tak být se svým mužem po 38 letech manželství v onen osudný okamžik, lékaři jí ale dali se s ním rozloučit. "Nemohla jsem Jurajka držet za ruku, když odcházel, ale v IKEM mě s ním nechali hodinku samotnou," svěřila se.

​Jakubisko se několik let potýkal s vážnými zdravotními problémy. V květnu 2012 absolvoval v IKEMu transplantaci srdce a byl údajně nejstarším člověkem v ČR s transplantovaným srdcem. Bojoval také s rakovinou, která ale nakonec začala ustupovat.

Slovenský režisér si za pět desítek let trvající kariéru vysloužil řadu ocenění - titul nejlepší slovenský režisér 20. století či Českého lva za dlouholetý umělecký přínos kinematografii. Zajímavou stopu také zanechal ve výtvarném umění.

Jakubisko, který uspěl i jako operní režisér (ve Slovenském národním divadle v Bratislavě inscenoval opery Eugena Suchoňa, Krútňava a Svätopluk), byl podruhé ženatý. Z manželství s herečkou a producentkou Deanou Horváthovou má syna Jorika, z předchozího vztahu dceru Janette.

V roce 2017 byl jmenován profesorem pražské FAMU pro filmové, televizní a fotografické umění a nová média se zaměřením režie. V roce 2013 vydal autobiografii Živé stříbro, v níž popisuje, jak se z Kojšova u Spišské Nové Vsi dostal do českého hlavního města.

Témata: Juraj Jakubisko