Juraj Jakubisko (†84)? Nikdo z nás mu nesahá ani po kotníky, říkají umělci

Juraj Jakubisko 4

Autor: ČTK

25. února 2023 12:33

Úmrtí Juraje Jakubiska zaskočilo řadu českých i slovenských celebrit. Vzpomíná na něj nejen herecká obec, ale i politici.

Režisér Jiří Strach zavzpomínal na Jakubiska na facebooku krátce po zveřejnění úmrtí. "Zemřel Juraj Jakubisko. Filmař, umělec a člověk, kterému v imaginaci nikdo z nás filmařů nesahá ani po kotníky. Kéž mu v nebi oplatí jen dobrým," napsal.

Spisovatel Ondřej Suchý měl rád Jakubiskovy obrázky. Ve vzpomínce na něj také napsal, že zemřel jeden z geniálních filmových režisérů. "Přítel. Miloval jsem jeho úžasné obrázky, kreslené k různým příležitostem. Koukal jsem se mu přes rameno, když kreslil do notesu v Šemanovicích svou představu Nostalgické myši. Měli jsme k sobě vzájemnou úctu...Juraji - nezapomenu!," uvedl na facebooku.

Jakubiska dnes připomnělo tweetem i české ministerstvo kultury. "Zemřel slovenský režisér Juraj Jakubisko, “Fellini východu.” Natočil několik desítek hraných i dokumentárních filmů; k nejznámějším patří Tisícročná včela, Perinbaba či velkofilm Bathory. Jakubisko získal řadu ocenění vč. Českého lva za dlouholetý umělecký přínos kinematografii," uvedlo ministerstvo.

"Vedení Slovenského národního divadla přijalo s velkým zármutkem zprávu o úmrtí jednoho z nejvýraznějších slovenských režisérů Juraje Jakubiska," napsalo SND. S divadlem Jakubisko spolupracoval jako režisér dvou oper hudebního skladatele Eugena Suchoně.

"Jeho výjimečný filmařský styl dostal Slovensko do velkého filmového světa. Slovenský Fellini, jak mu často říkali, miloval volnost a fantazii a nechával pro ně prostor i ve svých filmech," uvedla slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. Dodala, že některé Jakubiskovy snímky se staly součástí kulturního dědictví země.

Podle premiéra Eduarda Hegera Jakubisko odešel do hereckého nebe, po sobě ovšem zanechal legendární díla, která tu zůstanou pro celé generace.

Jakubisko patřil k nejznámějším slovenským tvůrcům a přezdívalo se mu "Fellini východu". Za své kariéry natočil několik desítek hraných i dokumentárních filmů. K jeho nejznámějším dílům patří Tisícročná včela, Perinbaba, Nejasná zpráva o konci světa či velkofilm Bathory.

Jakubisko si za pět desítek let trvající kariéru vysloužil řadu ocenění - titul nejlepší slovenský režisér 20. století či Českého lva za dlouholetý umělecký přínos kinematografii. Zajímavou stopu také zanechal ve výtvarném umění.

Témata: Juraj Jakubisko