Harry a Meghan pod drobnohledem: Proč vůbec princ psal knihu?

Kniha prince Harryho

Autor: Jan Hrabě, stars24.cz

17. února 2023 11:21 | Aktualizováno: 18. února 2023 17:39

V angličtině už si lidé knihu nazvanou Spare (Náhradník) pořídí a přečtou, na českou verzi si čtenáři ještě počkají. Princ Harry v ní vypráví svůj příběh, přičemž ve Spojených státech, kde aktuálně žije, se zabývají tím, proč podobné životopisné knihy vlastně vznikají.

Konkrétně CNN si položila otázku, proč je momentálně na trhu tolik publikací z tohoto ranku. Velkou roli podle ní sehrála pandemie covidu-19, které slavné osobnosti využily k bilancování svých životů. Nejen u hvězdného páru pak zřejmě velkou roli hraje výdělek.

"Podívejte se například na Harryho memoáry. Zaujmete příznivce královské rodiny, kteří jsou spíše vyššího věku, ale potenciálně i mladé čtenáře, které zajímá příběh Harryho a Meghan nebo jejich filantropické aktivity," uvedl expert na biografie Rutger Bruining.

Mladší ze synů britského krále Karla III. podle spekulací už předem obdržel za knihu 20 milionů dolarů. Publikace navíc hned v úvodních hodinách lámala rekordy, když se zapsala do Guinnessovy knihy jako nejrychleji prodávaná non-fiction kniha všech dob. Ve Velké Británii, USA a Kanadě se za 24 hodin prodalo 1,43 milionu výtisků. V češtině má vyjít 50 tisíc výtisků letos v květnu.

Hlavním tématem pamětí o 410 stranách je odhalení konfliktů a sporů uvnitř královských paláců. Harry se v knize dotýká vážnějších témat, třeba svých zkušeností z války v Afghánistánu, ale i dospívání v královské rodině a svému mládí, včetně toho jak přišel o panictví.

Vévoda a vévodkyně ze Sussexu institut královské rodiny opustili v únoru 2021. Nyní žijí v bohaté komunitě na západním pobřeží Spojených států, mají syna Archieho a dceru Lilibet Dianu a v médiích jsou hlasitými kritiky královské rodiny.

Témata: Princ Harry Meghan Markle