Drsné detaily pohřbu Lady Diany: Jejího bratra královský palác oklamal, dodnes má noční můry!

Princezna Diana 3

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

12. února 2023 13:48

Ačkoliv od smrti oblíbené princezny Diany uplynulo více než 25 let, nadále vyplouvají na povrch některé detaily z jejího života. Ty často pochází od životopisců nebo lidí, kteří s princeznou pracovali, zřídkakdy pak přijde svědectví jejích nejbližších. Jako například bratra Charlese Spencera.

Bratr zesnulé princezny pro BBC Radio 4 podle magazínu People popsal, čím si princezna musela na sklonku života projít. Zemřela krátce po rozvodu s princem Charlesem, před svou smrtí ale měla sen o poklidném životu.

Ten jí chtěl její bratr, hrabě vlastnící řadu nemovitostí, dopřát, a nabídl jí ubytování v některé z rezidencí na zámku Althorp. Dianě se ale líbilo jen jedno jediné ubytování, kam ji ale bratr pustit nemohl.

"Diana měla krásný sen, že by po rozvodu mohla žít normální život. Jediný dům, který se jí líbil, ale stál 100 yardů od silnice. A to prostě nebylo možné. Policie věděla, že to nepůjde. Nabídl jsem jí jakoukoliv jinou nemovitost na pozemku. Cítil jsem, že to bylo správné rozhodnutí, ale ona to tehdy asi neviděla," popsal její bratr.

Po její smrti byl v šoku. Přiznává, že na pohřbu dokonce nemohl ani dýchat, a jistou měrou se na tom podílela i role, která byla svěřena synům zesnulé princezny. Harry a William totiž měli jít ve smutečním průvodu za rakví.

Charles, který působil jako jejich opatrovník, si to ale nepřál. Podle jeho slov to bylo "bizarní a kruté", ale královský palác ho údajně obelhal. Měl mu totiž tvrdit, že si to oba synové přejí, což podle Dianina bratra vůbec nebyla pravda.

"Byla to nejděsivější půlhodina mého života. Bylo to prostě hrozné Bylo to mnohem horší, než muset pronést smuteční řeč. Byla to nejhorší část dne, kráčel jsem za tělem mé sestry se dvěma chlapci, kteří zjevně masivně truchlili nad svou matkou," svěřil se po letech.

Situace byla o to náročnější, že mu bylo nařízeno, aby se díval celou cestu před sebe. Podle svých slov tak zažil přílivovou vlnu smutku v tunelu hlubokých emocí. "Bylo to ve skutečnosti opravdu trýznivé a ještě teď z toho mám noční můry," dodal Charles.

Během smuteční řeči zažil také neuvěřitelný nápor. "Díval jsem se přímo na Williama a Harryho, přes její rakev. V posledním odstavci mi došla energie, byl jsem téměř bez kyslíku," uvedl.

Témata: Lady Diana