Harry Styles a David Guetta zabodovali a odnesli si prestižní ceny!

Harry Styles 2

Autor: ČTK

12. února 2023 10:26

Britský zpěvák Harry Styles získal letošní hudební cenu Brit Award pro umělce roku, porota ocenila také jeho skladbu As It Was. S písní Break my Soul bodovala americká hudebnice Beyoncé, je i nejlepším mezinárodním umělcem roku. Kapelou i objevem roku je britská dívčí indie rocková Wet Leg. Výsledky pořadatelé oznámili na twitteru.

Styles získal také cenu za album roku, je jím Harry's House. Album bylo šest týdnů v čele britských hudebních hitparád, píše BBC News. Teprve před týdnem stejné album vyhrálo i cenu Grammy.

Při přebírání hlavní ceny Styles poděkoval své matce, že ho přihlásila do talentové soutěže X Factor, která odstartovala jeho úspěšnou kariéru s kapelou One Direction, píše AP. Vyzdvihl také talent několika umělkyň, které se neprobojovaly na seznam finalistů, který je společný pro ženy i muže. Spojená kategorie vyvolala u veřejnosti vlnu kritiky.

Nejlepším producentem je letos podle poroty David Guetta, nejlepší mezinárodní kapelou Irští postpunkoví Fontaines D.C. Nejlepším tanečním počinem roku je tvorba britské hudebnice Becky Hill. Kapela z Manchesteru The 1975 zvítězila v sekci alternativní nebo rockový počin. V žánrech hip hop, grime nebo rap, které porota hodnotí v rámci jedné kategorie, uspěl rapper Aitch, vlastním jménem Harrison James Armstrong.

Slavnostním večerem v londýnské O2 Areně provází již podruhé komik Mo Gilligan.

Letos se teprve podruhé udílejí trofeje pro britského a mezinárodního umělce roku. Tyto kategorie nahradily mužské a ženské ceny. Podle organizátorů změna povede k tomu, že umělci budou oceněni "pouze za svou hudbu a práci", a ne podle své identity. Nové kategorie provázela kritika, protože letos mezi finalisty na hlavní cenu pro obě pohlaví nebyla žádná žena.

Témata: David Guetta Harry Styles Beyoncé