Beyoncé opět ovládla Grammy, už je historickou rekordmankou!

Beyoncé

Autor: stars24.cz, ČTK

6. února 2023 19:19

Rekordmankou v historii hudebních cen Grammy se stala jednačtyřicetiletá zpěvačka Beyoncé, která na letošním slavnostním udílení obdržela svůj 32. zlatý gramofonek. Ikona R&B tak překonala 26 let starý rekord britského dirigenta maďarského původu George Soltiho, který jich za celou svou kariéru získal 31.

Zpěvák Harry Styles zvítězil v prestižní kategorii album roku, rapperka Lizzo získala ocenění za nahrávku roku. Objevem roku je Samara Joy a cenu za skladbu roku si odnesla 73letá bluesová zpěvačka Bonnie Raittová.

Beyoncé proměnila čtyři z devíti kategorií, ve kterých byla nominovaná, včetně ceny za nejlepší taneční/elektronické album roku za svou desku Renaissance. "Snažím se nebýt příliš emotivní. Snažím se jen přijmout tento večer," řekla Beyoncé, zatímco její manžel, rapper Jay-Z, stál v publiku a tleskal jí. Poděkovala také své rodině a "queer komunitě za její lásku a za to, že vymyslela tento žánr".

Popová zpěvačka se na slavnostní udílení cen dostavila se zpožděním, moderátor galavečera Trevor Noah uvedl, že uvízla v dopravní zácpě. Když konečně dorazila, Noah jí u jejího stolu předal cenu za nejlepší R&B píseň.

Ocenění za album roku, které Beyoncé nikdy nezískala, nakonec připadlo do rukou Harryho Stylese za desku Harry’s House. "Každý umělec v této kategorii mě velmi inspiroval," řekl překvapený Styles při přebírání ceny. Spolu s ním byla nominována také alba zpěvačky a skladatelky Adele, veteránů disco éry skupiny ABBA, Lizzo nebo portorického rappera Bad Bunnyho, připomíná AP.

Zpěvačka Lizzo ale získala cenu za nahrávku roku za svůj singl About Damn Time. Prestižní ocenění za píseň roku získala písničkářka Bonnie Raittová, která neskrývala svůj šok. "Jsem tak překvapená. Nevím, co na to říct," řekla Raittová a dodala, že její píseň Just Like That se zabývá dárcovstvím orgánů.

Objevem roku se stala americká jazzová zpěvačka Samara Joy, která porazila takové interprety jako je skupina Wet Led, latinskoamerická zpěvačka Anitta a vítěz loňské soutěže Eurovize Maneskin. Newyorčanka se při přebírání ceny rozplakala a poznamenala, že ji doprovázel její malý bratr.

Slavnostní předávání svým energickým vystoupením zahájil Bad Bunny, který podle agentury AP strhl mnoho diváků, včetně zpěvačky Taylor Swiftové, která tančila u svého stolu. Swiftová se svojí písní All Too Well, která je verzí jejího singlu z roku 2012, krátce poté obdržela cenu za nejlepší hudební video roku.

Kendrick Lamar získal pošesté v kariéře trofej za nejlepší rapový výkon za skladbu The Heart Part 5 a vyhrál také cenu za nejlepší rapové album za svou desku Mr. Morales & The Big Steppers.

Americká herečka Viola Davisová po vítězství v kategorii nejlepší audiokniha či vyprávění vstoupila do elitního klubu zvaného EGOT, tedy osobností, které mají cenu Emmy, Grammy, Oscar a Tony.

Témata: Beyoncé Grammy Harry Styles