Harry a Meghan: Budou na korunovaci Karla III.? Britové už tuší!

Královská svatba: Princ Harry a Meghan Markle

Autor: Jan Hrabě, stars24.cz

4. února 2023 17:15

Velká Británie se po 70 letech chystá na další oficiální korunovaci, která v květnu čeká krále Karla III. Syn Alžběty II. má dva potomky s tragicky zesnulou princeznou Dianou, jeden z nich ovšem královskou rodinu opustil a jeho účast na slavnostním aktu tak není jistá.

Princ Harry a jeho žena Meghan, někdejší americká herečka, opustili institut královské rodiny před dvěma lety. Od té doby jsou vztahy s jejími členy poměrně komplikované.

Web BBC dnes upozornil na článek bulvárního deníku The Sun, který uvádí, že vévoda a vévodkyně ze Sussexu budou pozváni na květnovou korunovaci nového panovníka. Pozvánky mají být odeslány ještě tento měsíc, přičemž oficiální struktury nijak nenaznačují, že by se s kontroverzním párem nepočítalo.

Harry naposledy zaskočil své blízké obsahem knihy Spare (Náhradník). Jejím hlavním tématem je odhalení konfliktů a sporů uvnitř královských paláců. Princ se například zmiňuje o tom, jak po svatbě utrpěl jeho vztah se starším bratrem Williamem, nynějším následníkem trůnu. Postěžoval si také na to, že o loňském úmrtí královny Alžběty II. se prvně dozvěděl z médií.

První britská korunovace po 70 letech začne v sobotu 6. května, kdy se průvod s králem a jeho chotí Camillou vydá z Buckinghamského paláce do Westminsterského opatství, kde je korunuje arcibiskup z Canterbury. Pak se průvod vrátí do Buckinghamského paláce, z jehož balkonu královská rodina pozdraví lidi venku.

V neděli se ve Windsoru uskuteční světelná show a koncert, na kterém vystoupí známé hudební a taneční hvězdy, orchestry a pestrý korunovační sbor poskládaný z amatérských zpěváků z řad pracovníků zdravotnického systému, neslyšících, uprchlíků nebo sluchově postižených. V pondělí pak bude den dobrovolnictví, kdy se lidé budou moci zapojit do nějaké pomoci ve svém okolí.

Témata: Princ Harry Meghan Markle Král Charles III. (Karel III.) královská rodina (gbr) Velká Británie