Mezi celebritami frčí nový trend: Osobně cestují do Kyjeva! Co tam dělají?

Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj

Autor: ČTK

31. ledna 2023 20:28

Herec Ben Stiller, který loni vešel do kanceláře ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, nebyl první ani poslední slavnou osobností, která podporuje Ukrajinu ve válce s Ruskem. Překvapivě už do Kyjeva zamířila celá řada celebrit, aby se s tímto bývalým hercem a komikem osobně setkaly.

Před Stillerem přijel Sean Penn, který se na Ukrajinu od začátku ruské invaze loni v únoru vypravil už třikrát. Pracuje na dokumentárním filmu o válce, v němž se Zelenskyj bezpochyby objeví. Při poslední návštěvě dal Penn Zelenskému jednoho ze svých Oscarů a řekl mu, ať si ho nechá do ukrajinského vítězství. Herec tak dal prezidentovi najevo, jak moc věří tomu, že válku přežije.

Mezi dalšími hvězdami, které Zelenskyj přijal, byl britský dobrodruh Bear Grylls, britský podnikatel a miliardář Richard Branson, herečka Jessica Chastainová, frontman kapely U2 Bono Vox, americký komik a moderátor David Letterman nebo historik Timothy Snyder.

S uprchlíky a vojáky se na Ukrajině setkali Angelina Jolie a hvězda akčních filmů Jean-Claude Van Damme, který v Kyjevě natáčel. Van Damme v prosinci pózoval s vojáky a nevynechal ani tradiční válečné provolání "Sláva Ukrajině, sláva hrdinům".

A mnoho celebrit sice Ukrajinu ještě nenavštívilo, zato využívají své slávy k pořádání sbírek. Herečka Mila Kunisová, narozená na Ukrajině, společně s manželem Ashtonem Kutcherem byli se Zelenskými přáteli ještě před začátkem války a na jejím začátku vybrali více než 30 milionů dolarů.

Herec Mark Hamill známý z Star Wars je jednou z tváří globální iniciativy na podporu Ukrajiny United24. A nedávno se stal anglickojazyčným hlasem v ukrajinské aplikaci oznamující letecké poplachy.

Témata: Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj celebrity Ben Stiller Sean Penn