Tohle se královi Karlovi III. líbit nebude! Co se dělo za dveřmi královského paláce?

Princ Harry se svou Meghan 4

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

6. listopadu 2022 13:52

Britská vévodkyně Meghan Markle loni šokovala svět, když hovořila o rasismu přímo v nitru královské rodiny. Britský novinář Tom Bower nyní tvrdí, že ví, kdo za šikanou manželky prince Harryho stojí.

V rozhovoru s Oprah Winfreyovou loni v březnu si Meghan, která je rasově smíšeného původu, mimo jiné postěžovala, že se nejmenovaný člen královské rodiny ptal, jak tmavou pleť může mít její syn, až se narodí. Uvedla také, že intenzivní tlak okolí i médií ji dohnal až k myšlenkám na sebevraždu.

V Británii vyvolal tento rozhovor poprask a známý britský moderátor Piers Morgan, který Meghan obvinil ze lži, musel opustit své místo v televizi ITV. „Nevěřím ani slovo z toho, co řekla. Nevěřil bych jí, ani kdyby mi tu přečetla předpověď počasí," uvedl moderátor úspěšné ranní show Good Morning Britain, který po šesti letech skončil ze dne na den.

Ačkoliv měl rozhovor velkou dohru, dlouho se nedařilo zjistit, kdo má být oním členem, který Meghan šikanoval rasistickými poznámkami. Tom Bower v knize Revenge: Meghan, Harry and the war between the Windsors ale tvrdí, že ví, kdo je oním viníkem.

Má jít o vévodkyni Camille, manželku krále Karla III. a nevlastní matku prince Harryho. Jestli tomu tak skutečně je ale není jasné, zdroje blízké vévodkyni totiž podle serveru The Mirror toto tvrzení popřely.

Detaily rozhovoru řešil loni i Buckinghamský palác, který v prohlášení vydaném ve jménu královny Alžběty II. uvedl, že podrobnosti o problémech páru zarmoutily celou rodinu. Znepokojivá byla prý zejména nastolená rasová otázka, problematickým bodům se bude královský dvůr věnovat v soukromí.

"Celou rodinu zarmoutilo, když se dozvěděla o celém rozsahu toho, jakou výzvou pro Harryho a Meghan poslední roky byly," reagoval tehdy Buckinghamský palác.

"Nastolené otázky, zejména ta rasová, jsou znepokojivé. Jakkoli se některé vzpomínky mohou rozcházet, jsou brány velmi vážně a rodina se s nimi vypořádá soukromě," uvedl dále. Jakým způsobem ale byla věc řešena už není známo.

Témata: Meghan Markle Král Charles III. (Karel III.)