25 let od smrti princezny Diany: Pohřeb sledovaly miliardy lidí

Ford Escort princezny Diany

Autor: ČTK

5. září 2022 12:08

Před 25 lety, 6. září 1997, se v Londýně konal pohřeb britské princezny z Walesu lady Diany, která zahynula v 36 letech 31. srpna 1997 při dopravní nehodě v Paříži. Pohřbu se účastnilo přes milion lidí a v televizi ho sledovalo na 2,5 miliardy lidí v celém světě.

Princezna Diana (narozena 1. července 1961 v Sandringhamu) byla první manželkou následníka britského trůnu prince Charlese a matkou jejich dvou synů.

Po rozvodu se soustředila na charitativní práci pro Červený kříž a zejména na boj proti AIDS a pozemním minám. Patřila mezi nejznámější a nejpopulárnější světové osobnosti. Spolu se svým tehdejším přítelem zahynula při automobilové nehodě v Paříži.

Ve Westminsterském opatství bylo při pohřbu přítomno na 2000 smutečních hostů včetně řady politiků, manželek státníků a celebrit z uměleckého světa. Pohřbu princezny Diany se účastnily také statisíce lidí v ulicích Londýna.

Po skončení obřadu zavládlo v království na minutu ohlušující ticho, které protrhly zvony opatství a velebné tóny varhan. Diana byla poté pochována v rodinném sídle středoanglického Althorpu nedaleko Northamptonu. Uložení rakve do země se uskutečnilo jen v úzkém rodinném kruhu.

Témata: Lady Diana