Ben Affleck: Padesátník, který se proslavil už ve 12 letech!

Ben Affleck a Shauna Sexton 3

Autor: ČTK

14. srpna 2022 16:33

Americký herec Ben Affleck začínal v nezávislých filmech, už koncem 90. let ale patřil mezi nejzářivější hollywoodské hvězdy. Jeho tvář ho přímo předurčila k rolím kladných hezounů, jako byl třeba vrtař v letním hitu Armageddon.

Affleck, který se narodil 15. srpna 1972, měl ale vždycky větší ambice než jen hrát, což dokázal třeba oscarovým scénářem snímku Dobrý Will Hunting nebo Argem, které vedle ztvárnění hlavní role napsal a režíroval a jež dostalo Oscara pro nejlepší film.

Rodák z Kalifornie, který ale vyrůstal na východním pobřeží USA (kde také přišel na svět jeho bratr, také známý herec Casey Affleck) na sebe poprvé upozornil ve 12 letech, kdy se objevil na obrazovkách ve vzdělávacím seriálu The Voyage of the Mimi (Plavba lodi Mimi). "Jasně že jsem byl dětský herec. Ale v tom smyslu, že jsem v dětství hodně hrál, ne že by mě snad rodiče chtěli protlačit do Hollywoodu," vzpomínal po letech Affleck na počátky kariéry, kdy zjistil, že ho herecká profese baví a že právě ji jednou chce dělat.

Natáčet začal už v sedmi letech a Affleckovy první úspěchy před kamerou inspirovaly i jeho o dva roky staršího kamaráda Damona. "Udělalo to dvě věci. Zaprvé to ve mně vzbudilo hlubokou náklonnost k tomuto umění, řemeslu a oboru a Matt mi tak neuvěřitelně záviděl, že to i jeho dohnalo k filmové kariéře," vzpomínal Affleck s notnou mírou nadsázky v jednom rozhovoru na svou roli v příbězích lodě Mimi. Jisté ale je, že už na střední škole se oba zamilovali do hraní a podle Damonova bratra Kyla je všichni považovali za "pošuky přes divadlo".

Affleck definitivně prorazil v pětadvaceti letech díky režisérovi Kevinu Smithovi. Poprvé se objevil v menší záporné roli ve filmu Mladí muži za pultem (1995). V další části volné newjerseyské série Hledám Amy (1997) už hrál titulní roli, už jako hvězda si našel čas vrátit se ke Smithovi ve filmech Dogma nebo Jay a Mlčenlivej Bob vrací úder a objevil se v zatím posledním a ne moc úspěšném titulu Jay a mlčenlivý Bob: Přeprc (2019). Se Smithem ale mají za sebou i jiný propadák, Tátu na plný úvazek (2003), do kterého si Affleck prosadil i tehdejší partnerku Lopezovou.

Kevin Smith měl ale vliv nejen na Affleckovu hereckou kariéru, pomáhal totiž ve studiu Miramax protlačit Dobrého Willa Huntinga. Na předávání Oscarů v březnu 1998, kterému kraloval Titanic Jamese Camerona, pak nebylo větší senzace, než která se udála v kategorii původních scénářů. V konkurenci filmů Lepší už to nebude, ve kterém Jack Nicholson skvěle zahrál fóbiemi trpícího spisovatele, nebo britské striptýzové komedie Do naha! si cenu odnesli prakticky neznámí Affleck a Damon.

Nečekaný úspěch snímku otevřel oběma cestu mezi hvězdy a Affleck "chytil příležitost za pačesy". Po Armageddonu (1998) hrál třeba v dalším blockbusteru Pearl Harbor (2001) a v Deardevilu z roku 2003 si poprvé vyzkoušel temného komiksového hrdinu. V roce 2016 nahradil Christiana Balea v roli nejtemnějšího komiksového hrdiny ve filmu Batman v Superman: Úsvit spravedlnosti a netopýřího muže si od té doby zahrál i ve filmu Liga spravedlnosti (2017), příští rok má přijít do kin The Flash, kde nebude chybět ani Affleckův Batman.

Témata: Ben Affleck