Wesley Snipes: Hollywoodská megastar skončila ve vězení!

Wesley Snipes, americký herec a producent. Jeho prvním filmem se stal snímek The Wildcats (česky Pumy), poté se dále začal objevovat častěji od Mo' Better Blues až po filmovou sérii Blade.

Autor: ČTK

31. července 2022 14:09

Americký herec Wesley Snipes, který se narodil 31. července 1962, hrál v desítkách filmů, asi nejznámější z nich je z trilogie Blade o lovci upírů. Výrazné role ale dostal i ve snímcích Vražda v Bílém domě, Vlak plný peněz nebo Demolition Man. Jeho kariéra ovšem utrpěla značnou ránu, když před lety strávil dva a půl roku ve vězení za krácení daní.

Poté se ale dokázal úspěšně vrátit k filmu, objevil se například v jednom dílu úspěšné "oldschoolové" akční řady Expendables: Postradatelní 3 nebo loňském filmu Cesta do Ameriky 2 s Eddiem Murphym.

Snipes měl vždy skvělou kondici - ovládá například capoeiru, brazilské bojové umění, což jej předurčovalo hlavně k akčním rolím. Dokázal ale zahrát i jiné hrdiny: drogového bosse (Říše drog) nebo osamělého paraplegika (Tanec na vodě). Slavná sportovní úloha jej v komedii Bílí muži neumějí skákat svedla dohromady s Woodym Harrelsonem, se kterým si "černo-bílou" dvojici zopakoval i ve Vlaku plném peněz. Akční snímky ve Snipesově kariéře však vévodí. Rodák z floridského Orlanda a milovník silných motocyklů se objevil také ve filmech Vycházející slunce, Fanatik, Přepadení ve vzduchu, Zóna úniku nebo Šerifové.

Jeho kariéru výrazně zbrzdilo odsouzení. Podle rozsudku si v letech 1999 až 2004 vydělal více než 38 milionů dolarů (tehdy 720 milionů korun), ale státu z nich neodvedl téměř nic. Vyhnul se zaplacení daní z příjmu ve výši více než 15 milionů dolarů (285 milionů korun). Po sérii neúspěšných odvolání Snipes nastoupil v prosinci 2010 do věznice s nejnižším stupněm ostrahy. Propuštěn byl v dubnu 2013, poslední měsíce trestu potom strávil v domácím vězení.

Témata: Wesley Snipes