Zpěvačka Beyoncé: Odkud má tak netradiční jméno?

Beyoncé 6

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

3. září 2021 20:04

Popová superstar Beyoncé Knowlesová je představitelkou silné generace amerických zpěvaček narozených na přelomu sedmdesátých a osmdesátých let. V sobotu 4. září oslaví čtyřicetiny.

Beyoncé, která dostala nezvyklé jméno podle dívčího příjmení své matky, vstoupila na hudební scénu v roce 1997 se skupinou Destiny's Child. Toto popové dívčí trio (původně kvarteto) ovládalo na přelomu tisíciletí přední příčky hitparád. Skupina, která prodala více než 60 milionů desek, získala tři gramofonky Grammy. Poslední album vydala v roce 2004, poté se její členky pustily na sólové dráhy v rozličných sférách showbyznysu.

Pro Beyoncé Knowlesovou to byla skvělá volba. Již její první samostatná deska Dangerously in Love, která vyšla v roce 2003, se ihned dostala na první místo prodejnosti v USA. Při udělování Grammy za rok 2004 si Beyoncé odnesla hned pět ocenění včetně označení za nejlepšího mezinárodního umělce. Její druhé album B'day, které vyšlo v roce 2006, opět opanovalo hitparády a zpěvačce vyneslo další Grammy. Úspěchy sklízely i její další alba, například desku Lemonade z roku 2016 hudební kritici označili za nejlepší album roku.

Rodačka z Houstonu od malička věděla, že se chce věnovat hudbě. "V sedmi letech jsem si řekla, že budu zpěvačka, a od té doby jsem na to nepřestala myslet," vzpomínala na svá dětská léta. V touze po hvězdné dráze ji podporovali také rodiče, zejména otec Mathew, který Beyoncé a o pět let mladší Solange připravoval na strasti showbyznysu. Nutil je prý běhat kolem domu a přitom zpívat (aby si tak zvykly na náročná vystoupení na pódiu) a také s nimi nacvičoval odpovědi na všetečné novinářské otázky.

"Samozřejmě se mi to nelíbilo. Musely jsme zpívat v supermarketech, školách i domovech důchodců. Někdy jsem nesnášela mikrofon. Chtěla jsem vystupovat na Grammy, ne v obchodech s dámskou konfekcí," řekla o otcově drilu po letech Beyoncé. Náročná příprava, kvůli které otec vzdal i kariéru u firmy Xerox, se ale vyplatila. Počátkem 90. let se objevila v televizi v soutěži hledající nové talenty, tehdy jako součást dívčí kapely Girl's Tyme, z ní se potom po několika personálních změnách vyklubala sestava Destiny´s Child, za kterou jako manažer stál Mathew Knowles.

Beyoncé se ale podařilo prorazit i za hranice hudebního světa. "Je hodně věcí, které mě zajímají, a všechno bych chtěla vyzkoušet. Žijeme přece jen jednou," prohlásila, když se pustila do módního návrhářství. V roce 2006 uvedla společně se svou matkou na trh značku House of Dereon, která se zaměřuje na oblečení pro mladé ženy. O deset let později Beyoncé vytvořila společně s britským módním řetězcem Topshop značku Ivy Park zaměřenou na oblečení pro fitness a posléze ji celou odkoupila.

Po rolích v televizi se také začala objevovat před filmovou kamerou, například v komediích Austin Powers - Goldmember (2002) a remaku Růžového pantera (2006). Velké uznání pak získala zpěvačka, která se v roce 2009 představila i českému publiku, za roli v muzikálu Dreamgirls (2006), který byl inspirován životním příběhem Diany Rossové. Za tuto roli byla Beyoncé nominována mimo jiné i na Zlatý glóbus. V roce 2012 ji magazín People vyhlásil nejkrásnější ženou světa a o dva roky později byla časopisem Forbes označena za nejlépe placenou ženu v hudebním průmyslu.

Jejím manželem je úspěšný rapper Jay-Z, kterého poznala před devatenácti lety a za něhož se provdala v roce 2008. O čtyři roky později se jim narodila dcera Blue Ivy, v roce 2017 pak dvojčata Rumi a Sir Carter.

Témata: Beyoncé