Michael Caine: Herec s těžkým dětstvím, který chtěl ukončit kariéru!

Michael Caine

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

10. srpna 2021 21:21

Populární britský herec sir Michael Caine (88) o tom, že bude hercem, snil již od dětství. To přitom nijak šťastné neměl, a s kariérou chtěl dokonce seknout!

Dětství Michael Cain nijak šťastné neměl. Poslíčkovi Micklewhiteovi a jeho ženě, která pracovala jako uklízečka, se 14. března 1933 v nemocnici pro chudé narodil syn Maurice Joseph. První herecká zkušenost se však dostavila záhy. Již ve třech letech musel přesvědčit výběrčího činže, že "maminka není doma", zatímco ta se schovávala za hlavními dveřmi. Tak to líčil ve svých pamětech O čem to všechno je z roku 1992.

V 16 letech opustil školu a dělal poslíčka nebo úředníka. Po trudném čase vojenské služby prošel peklem korejské války, krvavé vzpomínky ho prý provázejí dodnes. Vrátil se do Anglie a jako dvacetiletý se uchytil v malém venkovském divadle v Sussexu. Pozornost Hollywoodu na sebe upoutal až v jednatřiceti ve válečném snímku Zulu (1964). Měl hrát řadového vojáka, ale díky své sošné postavě a inteligentnímu vzezření získal roli snobského aristokratického důstojníka.

Když v roce 1992 vydal své první paměti, měl v úmyslu skončit s herectvím, psát román, věnovat se zahradě a rodině. Pak ale natočil film Krev a víno s americkým hercem Jackem Nicholsonem. Po jeho uvedení v roce 1996 byly Caineovi nabídnuty další role. Diváci ho dále znají například z filmů Aljaška v plamenech, Tichý Američan či v komerčně úspěšné trilogie Christophera Nolana Batman začíná, Temný rytíř a Temný rytíř povstal.

Úspěch sklidil také ve snímku Harry Brown, kde se jako bývalý mariňák mstí vrahům svého přítele. Hlavní roli si v posledních letech zahrál v kriminálním snímku Králové zlodějů a objeví se také v historickém filmu Petra Jákla Jan Žižka, ve kterém ztvární jednu z nejvýraznějších rolí, fiktivní postavu Lorda Borše, pravou ruku krále Václava IV. a bojovníka za práva obyčejných lidí.

Témata: Michael Caine