Kirk Douglas: Rok od úmrtí herecké legendy!

Kirk Douglas a Catherine Zeta-Jones

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

4. února 2021 19:13

Herec, producent a režisér Kirk Douglas patřil k legendám amerického i světového filmu a v jeho bohaté filmografii snad není žánr, který by nezkusil. Ačkoli do první hollywoodské herecké ligy patřil zejména v 50. až 60. letech minulého století, před kamerou stál i v novém století. Nestor hereckého klanu, z něhož se nejvíc proslavil jeho syn Michael Douglas, zemřel 5. února 2020 ve věku 103 let.

Narodil se jako Issur Danielovitch (rusky Iser Danijelovič) 9. prosince 1916 v Amsterdamu ve státě New York do rodiny chudých ruských židovských přistěhovalců. Od mládí se Douglas věnoval divadlu, boxu a řecko-římskému zápasu, absolvoval také hereckou průpravu na Americké akademii dramatických umění v New Yorku a v roce 1941 se objevil poprvé na Broadwayi. U filmu debutoval v roce 1946.

Douglasova bohatá filmografie čítá na devět desítek snímků. Díky drsné a ostře řezané tváři s výrazným důlkem na bradě, pronikavému pohledu, atletické postavě a rozložité chůzi byl nejčastěji obsazován do rolí tvrdých mužů.

Douglas na sebe výrazně upozornil v roce 1949 hlavní rolí boxera v dramatu Šampion, za niž byl poprvé nominován na Oscara. Další dvě nominace na tuto cenu mu vynesly role ve filmech Město iluzí (1952) a Žízeň po životě (1956). Prestižní ceny se však dočkal až v roce 1995 za celoživotní dílo. Jednou z nejslavnějších Douglasových rolí je vůdce vzbouřených otroků Spartakus ve slavném snímku z roku 1960.

Herec byl dvakrát ženatý, narodily se mu celkem čtyři děti. Syn Michael tvoří s manželkou Catherine Zeta-Jonesovou prominentní hollywoodský pár.

Témata: Kirk Douglas