Přátelé slaví 25 let: Svět se diví... VŠE MOHLO BÝT JINAK!

Přátelé 5

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

21. září 2019 18:50 | Aktualizováno: 22. září 2019 11:03

Legendární sitcom Přátelé slaví čtvrtstoletí na televizních obrazovkách přesně tak, jak ho známe. Nechybělo však mnoho a oblíbený seriál by dnes vypadal jinak a třeba by ani nedosáhl takového úspěchu. Co všechno původně tvůrci zamýšleli jinak?

Zítra uplyne čtvrtstoletí od chvíle, kdy americká televize NBC odvysílala úvodní epizodu legendárního seriálu Přátelé. Rachel, Monica, Phoebe, Chandler, Ross a Joey dnes patří k nejznámějším postavám v historii televizní produkce, málokdo však ví, že jejich osudy mohly být diametrálně odlišné.

Scénáristé David Crane a Marta Kauffmanová původně pro seriál, který vymysleli na základě vlastních zkušeností s životem v New Yorku na přelomu 70. a 80. let, počítali s názvem Insomnia Cafe. S první verzí námětu přišli v prosinci 1993 a už tehdy například měli v hlavě vztah mezi Rachel a Rossem.

Jeho představitel David Schwimmer byl dokonce prvním hercem, kterého si produkce sitcomu vybrala, až poté přibyla zbylá pětice herců. Jejich role se navíc mnohdy lišily od toho, jak je televizní diváci znají dnes.

Kupříkladu Pheobe a Chandler měli být původně okrajovými hybateli děje, scénáristé z něj chtěli mít gaye a Monika měla skončit s Joeyem. Všichni už dnes víme, že nakonec bylo všechno jinak, z Moniky a Chandlera se stali manželé. Roli Moniky dostala Courteney Coxová, která byla původně obsazena do role Rachel, tvůrce ovšem přemluvila ke změně.

Laťku ostatním seriálům nenasadili Přátelé jen kvalitou, ale také co se honorářů týče. Herci se od počátku dohodli, že budou brát stejně za jakýchkoliv okolností. Z původních 22 tisíc dolarů za díl se za 10 let suma vyšplhala na milion. Dnes už je taková „solidarita“ v Americe běžnou praxí.

Témata: Přátelé David Schwimmer Courteney Cox Jennifer Aniston Matthew Perry Matt LeBlanc Lisa Kudrow