Královna Alžběta II. byla závislá! Bez čeho nedokázala žít?

Královna Alžběta II. 3

Autor: Libor Frýdl

7. prosince 2024 15:42

Královna Alžběta II. byla údajně vášnivou milovnicí čokolády. Přiznal to její bývalý osobní kuchař Darren McGrady.

Zesnulá královna Alžběta II. byla nejdéle vládnoucí britskou panovnicí. Milovala jízdu na koni, psy a trávení času v přírodě. Nebylo to ani zdaleka to jediné, . 

Osobní kuchař Darren McGrady prozradil, na čem si ráda pochutnávala. Darren, který vařil pro Alžbětu II., princeznu Dianu, prince Williama a prince Harryho, v rozhovoru pro britská média řekl, že královna byla absolutní "čokoholičkou".

Podle něj zbožňovala všechny čokoládové dezerty. Její oblíbený čokoládový koláč, známý jako "chocolate perfection pie", obsahuje čokoládovou pěnu, skořicový krém a čokoládové pusinky.

Dezert lze připravit i doma. Budete k tomu potřebovat 1 a 1/4 šálku strouhaných piškotů, 1/4 šálku rozpuštěného másla, 1 a 1/4 šálky polosladkých čokoládových čipů, 1/2 šálku horkého mléka, 2 lžíce rozpuštěného másla, 1 lžičku vanilkového extraktu, 2 velká vajíčka, 1 šálek šlehačky na šlehání , 1/4 šálku cukru a 1/4 šálku kakaového prášku (neslazeného).

Nejprve předehřejte troubu na 175 stupňů Celsia a rozmíchejte strouhané piškoty a rozpuštěné máslo v misce. Směsí vytvořte těsto na piškotový základ. Těsto rozprostřete na dno 9-palcové (asi 23 cm) dortové formy. Tlačte těsto do dna a na okraje formy tak, aby vytvořilo pevný základ. Těsto pečte v předehřáté troubě po dobu 10 minut, dokud se nezačne lehce zbarvovat. Poté vyjměte z trouby a nechte vychladnout.

V malém hrnci nechte horké mléko téměř vařit, pak jej odstraňte z tepla. Přidejte polosladké čokoládové čipy do horkého mléka a promíchejte, dokud se čokoláda úplně nerozpustí. Přidejte rozpuštěné máslo a vanilkový extrakt do čokoládové směsi a dobře promíchejte. V samostatné misce rozšlehejte vajíčka a postupně je vmíchejte do čokoládové směsi. Vlijte čokoládovou nádivku na piškotový základ ve formě. Pečte v troubě po dobu 25-30 minut, dokud nádivka stuhne. Měla by zůstat trochu vláčná uprostřed.

Během pečení připravte šlehačku na šlehání. Smíchejte šlehačku, cukr a kakaový prášek, dokud nevytvoříte tuhou, krémovou šlehačku. Po upečení dort nechte vychladnout na pokojovou teplotu, poté uložte do lednice na minimálně 2 hodiny, aby se nádivka ztuhla. Před servírováním posypte vrchol dortu připravenou kakaovou šlehačkou. Nakrájejte na porce a podávejte. 

Témata: Královna Alžběta II.